Hamlet

Författare:

”Ur led är tiden. Och det är jag som ska vrida den rätt igen.”

”Att vara eller inte vara… det är frågan. Vad ska man göra? Kämpa på med det här hårda livet eller göra slut på eländet.”

Dessa är några av de klassiska rader som Hamlet uttalar i Shakespeares berömda drama och som de flesta av oss känner igen. Hamlet gavs ut första gången i början av 1600-talet men fortsätter att fascinera och inspirera såväl författare som läsare nu mer än 400 år senare. Vissa berättelser har verkligen allt; kärlek, svartsjuka, mord, hämnd, sorg och humor och detta drama av Shakespeare är just en sådan berättelse. Denna version är återberättad av Pamela Jaskoviak i en lättläst version som gör att alla kan ta sig an denna klassiker om Hamlets dramatiska öde som utspelar sig på ett slott i Danmark. Vi möter Hamlet, som är deprimerad efter sin faders död. Han är dessutom kär i Ofelia, som avvisar honom på begäran av sin far, vilket får ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. Dessutom har Hamlets mor gift om sig med sin svåger, som i sin tur är en konungamördare som smider lömska planer. Lägg till intrigerande rådgivare, hovmän och vänner och ett blodigt dramatiskt slut är oundvikligt.
De frågor som dyker upp vid läsningen av en klassiker som denna är fortfarande allmängiltiga och ger uppslag till diskussioner; Har Hamlet rätt att hämnas sin far? När är det befogat att hämnas? Aldrig? Ibland? Har en far rätt att lägga sig i vem hans dotter älskar? Och vem kan sägas vara skyldig till Ofelias död?
Dessutom är det en bra uppgift att diskutera ett dramas uppbyggnad; Hur vet man till exempel att det kommer att sluta olyckligt? Vilka ingredienser behövs för att skriva ett drama? Hur vet man när och var det utspelar sig? Vad skulle man behöva ändra för att förflytta handlingen till vår tid?

Romeo och Julia

Författare: ,

Romeo-och-Juliet-001Romeo-och-Julia_LL-001 Här har vi en riktig klassiker! Den gamla kampen mellan de två släkterna Montague och Capulet står i vägen för den spirande och alltmer passionerade kärleken mellan de två unga, Romeo och Julia. Denna utgåva ger oss dramat med alla de olika scenerna i översättning av Göran O. Eriksson. Han har skrivit ett förord till utgåvan som dessutom innehåller en ordentlig kommentarsdel i slutet. Som synes på omslaget till vänster är titeln här Romeo och Juliet, värt att notera om man ska söka den i bibliotekskatalogen!

Den äldsta kända berättelsen om Romeo och Julia skrev Matteo Bandello på 1500-talet. Här har vi en fin utgåva som LL-förlaget gjort. Texten är återberättad till lättläst löpande text av Ingamaj Beck och Eva Ede står för de fina illustrationerna. Här får vi en utmärkt ingång för alla elever till den välkända historien. Mycket intressant också som jämförelse med Shakespears drama. Cirkulationsbiblioteket har ytterligare en lättläst version, en Romeo och Julia i Shakespears tappning som är återberättad av Annika Lönneborg med ordlista och läsförståelsefrågor längst bak i boken.

Var man
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Var-manBoken Var Man bygger på en pjäs som bland annat sattes upp på Unga Dramaten 2004 och är till allra största delen uppbyggd av korta monologer från de tre huvudpersonerna: Sanna 16 år, Kristian 16 år och Tobbe 18 år. Författaren Greta Sundberg bygger skickligt upp ett drama både genom de yttre händelserna och det som händer inuti de tre ungdomarna under berättelsens gång. Kristian brottas med sin förälskelse i Sanna, med sitt förhållande till sin frånvarande pappa och till mamma som väntar barn med sin nye pojkvän. Tobbe är en hård kille på ytan men under kokar han av lika delar vrede, förtvivlan och beslutsamhet – han ska slåss mot det han tycker är fel i samhället till den dag han dör.
”Jag är Sanna
Jag är sexton år
Jag ska inte gå under
Jag ska härifrån
så långt det går
Det ska inte döda mig”
Så låter Sanna. Hon är en person i skolan – som hon hatar – och en helt annan inuti. Och hon håller på att upptäcka Kristian, trots att han egentligen inte alls är hennes typ. Och hela dramat går långsamt mot katastrof.

Boken kan läsas av ungdomar från åttan och uppåt och ger underlag till många samtal och funderingar kring våra värderingar och känslor. Den är rak, hudlöst smärtsam och stark och kommer inte med några pekpinnar eller enkla lösningar, tack vare att det är Tobbe, Sanna och Kristian som själva berättar.

Använd boken när du arbetar med”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11). Jämför också med Människoätande människor i Märsta – här är texten satt på samma sätt i en spalt centralt på boksidan, det är ibland som poesi och ibland rak prosa. Givetvis finns beröringspunkter också innehållsmässigt.