Sadako och de tusen papperstranorna / Sadako and the thousand paper cranes

Författare:

Den japanska flickan Sadako var två år då atombomben föll över hennes hemstad Hiroshima i slutet av andra världskriget. Hon klarade sig till synes utan skador, men då hon var 11 år drabbades hon plötsligt av yrselanfall och läkarna konstaterade att Sadako hade drabbats av ”atombombssjukan”, leukemi, som en följd av strålningen hon utsattes för när atombomben föll.
Då Sadako lagts in på sjukhus kom hennes bästa vän Chizuku till henne med en trana vikt av guldpapper. Chizuku berättade legenden om den heliga tranan; Att den som blivit sjuk ska vika tusen tranor för då ska gudarna göra en frisk igen. Chizukus trana i guld blev den första av Sadakos tusen tranor, för Sadako började själv att vika tranor med hopp om att det skulle göra henne frisk igen.
Sadako hann vika  644 tranor, som alla svävade i taket till hennes rum på sjukhuset, innan hon somnade in för alltid, 12 år gammal.

Hennes klasskamrater, som var djupt chockade av hennes död, vek då 356 tranor till hennes begravning så att tusen tranor kunde följa med Sadako i graven. Ett år senare hade hennes klasskamrater och barn över hela Japan och i nio andra länder samlat ihop pengar till ett minnes-och fredsmonument – en staty av Sadako med en gyllene trana i handen som står i Fredsparken i Hiroshima. ”Detta är vårt rop. Detta är vår bön: Fred i världen”  är inskriptionen på monumentet.

Författaren Eleanor Coerr bodde några år i Japan och hörde då berättelsen om Sadako. Hon beslöt sig för att berätta hennes historia  och skrev boken Sadako och de tusen papperstranorna, en berättelse som nu förvandlats till en modern klassiker som lästs av generationer av barn och unga i många länder. Det är en tidlös berättelse om mod, kärlek och hur viktigt det är att hitta något att knyta sitt hopp till när livet är svårt. Boken, som vi har både på svenska och engelska, är inte svår och berättelsen griper tag även om den är kort med sina nio korta kapitel på knappt 60 sidor text och illustrationer. Det finns mycket att prata om under och efter läsningen om Sadako, inte minst de vuxnas oförmåga att erkänna verkligheten fast barnen förstår hur det ligger till men också om att krig och konflikter lämnar spår även många år efter att de är slut.

Vågen

Författare:

Under en historielektion om andra världskriget frågar sig eleverna hur nazismen kunde få så stort inflytande så snabbt och deras lärare Ben bestämmer sig för att genomföra ett experiment. Han startar organisationen Vågen för att få eleverna att förstå hur lätt det är att börja styras av någon annan. Han börjar med att införa regler för lydnad och uppförande i klassrummet och presenterar en kraftfull slogan och inom kort får han med sig majoriteten i klassen. Det tar dock inte lång tid innan Ben är så uppslukad av sin nya roll som Vågens ledare att han tappar kontrollen över hur Vågen utvecklas och sprider sig bland skolans elever. Genom eleven Laurie Saunders ögon får vi följa Vågens framfart. Hon är en av få som ifrågasätter hur mycket Vågen alltmer påverkar hennes vänner, och snart är hon i stort sett den enda som i allt starkare motvind kämpar för att de andra ska inse att Vågen håller på att ta kontroll över dem alla.

Denna moderna klassiker har vi köpt in med tanke på hur pass många aktuella teman den innehåller; det hotade fria ordet, grupptryck och hur lätt det är att följa med strömmen utan att ifrågasätta det som sker. Boken bygger på ett experiment som en lärare genomförde i USA i slutet på 60-talet och finns även filmatiserad.

Kallocain

Författare:

I det framtida samhälle kallat Världsstaten sker allt för Statens bästa. Staten övervakar och kontrollerar allt vad invånarna gör, men de vill även ha kontroll över vad har invånarna tänker. Kemisten och uppfinnaren Leo Kall får i uppdrag att ta fram ett sanningsserum som ska avslöja huruvida det finns medborgare som är fientligt inställda till Staten. Leo Kalls uppfinning, Kallocain, får människor att avslöja sina innersta tankar och det visar sig att många drömmer om ett helt annat samhälle än det totalitära samhälle de på ytan verkar ha anpassat sig till. Medborgarna vill ha kärlek och gemenskap och Staten inser att de måste stoppa ett eventuellt förestående uppror innan det är försent.
Leo Kall sitter sedan 20 år inlåst efter det som utspelade sig under användandet av Kallocainet. Boken är skriven ur hans perspektiv och han redogör för läsaren för vad Kallocainet ställde till med, både för honom själv, men också för många andra i hans närhet.
Kallocain utkom 1940 och det sägs att Karin Boye inspirerades av vad som skedde i Tyskland och Sovjet innan andra världskriget bröt ut. Vi har boken både som fullängdsversion och som lättläst version.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Address unknown

Författare:

Address Unknown är en bok som får läsaren att fundera mycket, bland annat över om hämnden alltid är ljuv?
Boken kom ut första gången mellan de båda världskrigen då nazisternas påverkan växte sig allt större och Hitler tog makten. Den är skriven som en brevväxling mellan Max och Martin som både har en firma och en djup vänskap tillsammans i USA. Martin har precis återvänt till Tyskland med sin familj och skriver till Max om den nya tiden i Tyskland; först tveksamt inställd till det som sker, för att sedan alltmer sälla sig till mängden av de som ser Hitler som Tysklands frälsare. Max som är jude ser med fasa hur Martin blir alltmer fientligt inställd till judar och deras vänskap testas till det yttersta, för att till slut avslutas.
Samtidigt befinner sig Max syster Griselle i Tyskland för att medverka i en teateruppsättning och Max ber sin före detta vän om att i alla fall skydda henne från att drabbas av pogromerna. Övertygad i sin tro på att offer måste göras för att det tredje riket ska kunna växa sig starkare, så sviker Martin allt han någonsin tidigare trott på, när han vägrar att rädda Giselle undan nazisterna. När Max nås av budskapet att hans älskade syster är död och att Martin kunde ha hjälpt henne ser han till att hämnas. Genom att skicka brev till Martin med fiktiva sifferkoder börjar nazisterna se Martin som en misstänkt. Förtvivlad skriver Martin till Max att han ska sluta skicka dessa brev, annars kommer Martin att föras bort. Men kan man förlåta allt?

Address Unknown blev till en början förbjuden i Europa av nazisterna, men har under senare år åter nått ut till allt fler läsare. Temat för boken är ständigt aktuellt och är mycket bra som utgångspunkt för läsning och diskussioner från och med årskurs 9. Missa inte att läsa efterordet av författarens son.

The little riders

Författare:

Det finns berättelser som omedelbart fångar ens hjärta. Berättelsen om  elvaåriga Johanna,som ska vara ett par månader hos sina farföräldrar i Holland  – men blir kvar där i flera år därför att andra världskriget bryter ut och Holland ockuperas, är just en sådan bok.
Johannas farfar har ett väldigt speciellt jobb. Han är den som ska sköta om och vårda de tolv ryttarfigurerna i metall som rider ut och runt varje gång rådhusklockan slår tolv. Johannas far älskade figurerna när han var liten och Johanna själv blir lika fascinerad. Det sista hennes far sa innan de lämnade Johanna var att hon skulle hjälpa farfar att vårda och skydda ryttarna. och det har hon gjort. men nu har det gått fyra år av ockupationen. Metall har blivit en bristvara för ockupationsmakten och ryttarna är hotade – allt av metall beslagtas och smälts ner. Så de måste hitta ett sätt att ta bort och gömmer undan ryttarna. Men var?
I Johannas rum finns ett litet dolt utrymme som skulle vara bra – men i det rummet bor nu en tysk officer. Så hur skulle de kunna gömma dem där?
The little riders är en berättelse med många år på nacken, men med en ton och ett språk som gör den aktuell ännu idag.  Den handlar både om mod och om att människor inte alltid är så som man förväntar sig. Att hjältedåd kan ske mitt i det lilla vardagslivet och att vänskap kan uppstå där man minst förväntar sig det.
Det är en kort bok, bara sex kapitel, och passar både som högläsning och tyst läsning och en bok som kan läsas och älskas av många åldrar.

Agnes Cecilia – en sällsam historia

Författare:

”Det är alltid från runda rummet de kommer, där börjar de, liksom av sig själva, uppstår plötsligt ur ingenting och förflyttar sig sedan genom det lilla rummet, som ligger emellan, fram till hennes dörr. Där stannar de. Vid tröskeln. Sen blir det plötsligt tyst.”

Inte långt efter att Nora och hennes fosterfamilj har flyttat in i den gamla lägenheten börjar det hända konstiga saker. Det hörs mystiska steg i våningen, Nora får underliga telefonsamtal och hunden Ludde drar med sig henne till ödehusets trädgård så fort de går ut. En gammal trasig klocka börjar plötsligt gå baklänges och hemma i sitt rum upplever Nora det som att någon står bakom henne och iakttar. Nora inser att någon utanför tid och rum försöker få kontakt med henne – Någon som vill ha just Noras hjälp.
En modern klassiker som utan tvekan håller än idag. Maria Gripe ägde verkligen förmågan att skriva om det mystiska så att läsaren känner det i hela kroppen. Vi tänker att den passar att börja läsa i årskurs 7, men att även goda läsare i årskurs 6 kan läsa den.