Med mej är allt okej

Författare:

Polleke bor i Amsterdam med sin mamma Tina och mammas nya kille  – som knepigt nog råkar vara Pollekes magister i skolan.
Pappa och mamma är skilda och Pollekes pappa mår inte bra. Han slösar bort alla sina pengar på knark, har blivit hemlös och går trasig och smutsig på stan. Polleke älskar sin pappa men hon är också både arg och förtvivlad och skäms över hur han lever. Han som skulle vara en poet!  Hon försöker hjälpa honom på olika sätt men allt blir fel – till sist måste hon faktiskt säga som det är till honom: att hon inte står ut med det här längre. Att han måste in på avgiftning och få ordning på sitt liv. men det är svårt att säga sanningen. Och när hon sen äntligen gör det får hon till svar: Ja okej – om du följer med!   Vad ska Polleke göra då?

En varm, innehållsrik och komprimerad berättelse av den nederländska ALMA-pristagaren Guus Kuijer,  om en flicka som försöker hantera livets alla utmaningar på ett bra sätt. Amsterdam är en modern storstad med en mix av människor från olika kulturer och Pollekes vänner är en brokig mix. Men mitt i allt kan hon ändå till sist känna att ” Med mej är allt okej”.

En bra vardagsskildring från ett annat europeiskt land och en familjesituation som inte är ovanlig här heller. passar att läsa och samtala om från åk 4-6.

Provläs: Med mej är allt okej

Boken om allting
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Vad ska du bli när du blir stor? frågar vuxna människor den nioårige Thomas.
-Lycklig! svarar han.
För Thomas är inte särskilt lycklig just nu. Han lever i en annorlunda och dysfunktionell familj där  religionens påbud och pappas humör regerar. När pappa blir arg – och det blir han om man inte gör som han vill, svarar som han vill eller uppför sig som han vill – då slår han. Både Thomas och mamma.
Det är den stora hemligheten som ingen får prata om och som ingen utanför familjen får veta.
Så Thomas bär allt inom sig – men han skriver. Han skriver i Boken om Allting om allt han tänker och allt som händer. Och så en dag gör han något han egentligen inte vågar – han får kontakt med granntanten som alla barn kallar häxa och som pappa kallar kommunist – och hon blir en vän.
”Vet du vad lyckan börjar med?” säger hon. ”Att man slutar vara rädd”.
Det här är en märklig  men viktig bok om ett märkligt och ovanligt barn. Thomas inre samtal med Jesus och änglar och sig själv kan kännas främmande – men trovärdiga. Skildringen av den härskande pappan är inte svartvit, det växer en insikt hos Thomas under händelsernas gång – pappa älskar nog dem, men han slår för att han är en rädd människa. ”Han är rädd för allt som är roligt”. Och till slut bryter de sig ur tyranniet – mamma, storasyster och Thomas.
Boken utspelar sig i efterkrigstidens Nederländerna, det är den vuxne Thomas som berättar historien för författaren Guus Kuijer. Och den vuxne Thomas ÄR lycklig.

Provläs: Boken om allting 
Lärarhandledning: Boken om allting

Jag är Polleke ska du veta!
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Jag-2B-25C3-25A4r-2BPolleke-2Bska-2Bdu-2BvetaBorde man inte sörja och gråta när ens älskade farfar är död?
Polleke, 12 år bor i Amsterdam och funderar just nu mycket omkring döden och vad som händer efter. Hennes brokiga familj och mångkulturella omgivning har alla lite olika uppfattningar och Polleke själv – ja hon vet inte vad hon ska tro.
Detta är en rolig och underfundig bok om de stora frågorna i livet. Pollekes röst och tankar är trovärdiga för en tolvåring som varit med om lite ovanliga saker.
Polleke stöter på många olika sätt att förhålla sig till liv och död när hon bearbetar sin saknad efter farfar , under begravningen och efter.
Hon funderar också över kärleken : Mimon, klasskamraten med rötter i Marocko som hon är kär i men vars familj vill att han ska gifta sig med en flicka från hemlandet. Hur blir det om Mimon och Polleke kommer att fortsätta att hålla ihop?
Trots sitt begränsade omfång ( 96 sidor) hinner boken ge underlag till många samtal och funderingar.
Guus Kuijer är en av Nederländernas mest kända barnboksförfattare och han fick ALMA-priset år 2012. Det här är den femte boken om Polleke.

Provläs: Jag är Polleke ska du veta!