Älskar – hatar

Författare:

När Mikeys syster påstår att en kille har våldtagit henne på en fest så rämnar hans värld och han kan bara tänka på hämnd. Det är Ellies bror som anklagas för att ha begått våldtäkten och men Ellie och hans familj på hans sida. Samtidigt maler tankarna i Ellie: kan den man älskar och har känt hela sitt liv göra något otänkbart, något fruktansvärt?

Ellie kommer från överklassen och hennes familj har råd att anlita en toppadvokat för att försvara hennes bror. Mikey får kämpa varje dag för att hans systrar och mamma ska få pengarna att räcka ihop. När Mikey och Ellie möts kolliderar två vitt skilda världar. Kan man bli kär i någon som också är ens värsta fiende?

Boken Älskar- hatar av Jenny Downham är en stark bok som väcker starka känslor, om rätt och fel som inte alltid är så lätt att skilja på. Om lojalitet och kärlek som kan vara en omöjlig ekvation och om maktförhållanden och klasskillnader.
Vad händer i en familj när någon blivit utsatt för en våldtäkt? Vad händer i en familj när någon anklagas för att ha våldtagit?

En bok som fortsätter att vara aktuell, nu även i samband med metoo-debatten.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

Innan jag dör

Författare:

downhaminnanjagdor1Ibland kommer det böcker som verkligen tar tag i en och som det är svårt att släppa även efter avslutad läsning. Ofta är det de sorgliga och mest gripande böckerna som man går och tänker på länge. En av de mest sorgliga men också på något otroligt sätt ändå livsbejakande böcker som vi köpt in är Innan jag dör av Jenny Downham. Den handlar om Tessa som har leukemi och vet att hon kommer att dö. Hon är sexton år. Under de sista månader hon har kvar att leva vill hon leva – och hon gör upp en lista på vad hon ska hinna med, göra förbjudna saker, prova droger, älska…
Tessas föräldrar hanterar situationen på helt olika sätt, vilket faktiskt är ett intressant samtalsämne om man läst boken: hur reagerar vi på sjukdom och svårigheter som drabbar människor vi känner eller älskar? Är alla reaktioner tillåtna? Svårt och sorgligt är det men en fantastisk bok. Alla personer runt Tessa är väl skildrade och det är lätt att sätta sig in i deras (och Tessas!) förtvivlan. Läs den!