”Ur led är tiden. Och det är jag som ska vrida den rätt igen.”
”Att vara eller inte vara… det är frågan. Vad ska man göra? Kämpa på med det här hårda livet eller göra slut på eländet.”
Dessa är några av de klassiska rader som Hamlet uttalar i Shakespeares berömda drama och som de flesta av oss känner igen. Hamlet gavs ut första gången i början av 1600-talet men fortsätter att fascinera och inspirera såväl författare som läsare nu mer än 400 år senare. Vissa berättelser har verkligen allt; kärlek, svartsjuka, mord, hämnd, sorg och humor och detta drama av Shakespeare är just en sådan berättelse. Denna version är återberättad av Pamela Jaskoviak i en lättläst version som gör att alla kan ta sig an denna klassiker om Hamlets dramatiska öde som utspelar sig på ett slott i Danmark. Vi möter Hamlet, som är deprimerad efter sin faders död. Han är dessutom kär i Ofelia, som avvisar honom på begäran av sin far, vilket får ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. Dessutom har Hamlets mor gift om sig med sin svåger, som i sin tur är en konungamördare som smider lömska planer. Lägg till intrigerande rådgivare, hovmän och vänner och ett blodigt dramatiskt slut är oundvikligt.
De frågor som dyker upp vid läsningen av en klassiker som denna är fortfarande allmängiltiga och ger uppslag till diskussioner; Har Hamlet rätt att hämnas sin far? När är det befogat att hämnas? Aldrig? Ibland? Har en far rätt att lägga sig i vem hans dotter älskar? Och vem kan sägas vara skyldig till Ofelias död?
Dessutom är det en bra uppgift att diskutera ett dramas uppbyggnad; Hur vet man till exempel att det kommer att sluta olyckligt? Vilka ingredienser behövs för att skriva ett drama? Hur vet man när och var det utspelar sig? Vad skulle man behöva ändra för att förflytta handlingen till vår tid?