Hon ville ju

Författare:

Var går gränsen för våldtäkt? 16-årige Barzans vakna tid går åt till att drömma om att förlora oskulden, vilket hans bästis Leo har gjort för länge sedan. Barzan är kär i Disa och ser sin chans att få till det med henne under en fest. Men Disa är stupfull och Barzan tycker egentligen att allt känns konstigt och fel.
Efter festen är stämningen förändrad. Disas kompis Teija anklagar Leo för att ha gjort något hemskt och Barzan ställs inför att tro på sin bästa kompis eller på en tjej som han knappt känner. Dessutom ifrågasätts det som Barzan gjorde med Disa – Var hon egentligen med på det?

Boken är lättläst och luftig men med ett innehåll som är allt annat än lättsamt och lättsmält.

Bortgift

Författare:

adfb9d952b3f648136f88442e8331758Jino är 19-år, uppvuxen i Sverige och har inte varit i Kurdistan sedan han var en liten pojke. Men när Jinos pappa oväntat dör bestämmer sig hans mamma för att både han och hans äldre bror behöver spendera sommaren där. Först vill han inte åka, att spendera tiden med kompisar och fester hemma i Sverige lockar betydligt mycket mer. Men hans flickvän Ella ska tågluffa och mamma insisterar.
Kurdistan visar sig vara vackert och i pappans hemby får han får lära känna sina släktingar, men också saker hans föräldrar aldrig berättat. Och han träffar Alin. En kurdiska tjej helt olika alla svenska tjejer han känner.
Jino blir förälskad i Alin och får snabbt problem med att hantera olikheterna mellan den svenska och den kurdiska kulturen. Här fungerar saker inte alls som han är van vid hemifrån och utan att inse det så riskerar han hela hennes framtid. Men är Jino beredd att offra allt för en sommarflört?
I Bortgift skildrar Simonette Schwartz hur omvälvande en kulturkrock kan bli, men också om att återupptäcka sin rötter och relationen mellan två bröder som glidit isär.

Lärarhandledning: Bortgift