Berör och förstör
Inläst som Daisy-talbok

Enligt läroplanen för gymnasiet ska eleverna i ämnet svenska läsa och arbeta med texter, ges möjlighet att ”i skönlitteraturen se såväl det särskiljande som det allmänmänskliga i tid och rum” och utveckla sin förmåga att använda skönlitteratur.

Vare sig du vill att dina elever ska öva sin ”Förmåga att läsa, arbeta med, reflektera över och kritiskt granska texter samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa, eller få ”Kunskaper om genrer samt berättartekniska och stilistiska drag, dels i skönlitteratur från olika tider…” är poesi ett fantastiskt medel att arbeta med.

Antologin Berör och Förstör – Dikter för unga innehåller ett urval av 00-talets svenskspråkiga poesi; från sedan länge etablerade författare som Bodil Malmsten, Bruno K. Öijer och Tomas Tranströmer till mer nyligen debuterande skribenter som Felicia Mulinari, Judith Kiros och Iman Mohammed.

Antologin innehåller med andra ord en mängd olika röster som på sina alldeles egna sätt visar att poesi kan skrivas hur som helst och av vem som helst. Det kan vara vackra ord, arga ord, fula ord. Ord som går in under huden eller ord som flyger högt i skyn.

Berör och förstör är en utmärkt ingång till att läsa, skriva och prata poesi.

Jag är Love
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

jag-ar-loveJag är Love av Mårten Melin, den andra fristående boken om Monster- skolan, handlar om Love Kristiansson. Han har alltid varit populär. Lite för populär faktiskt, i fyran var han ihop med alla tjejer i klassen för att han inte vågade säga nej och hade killarna vågat fråga chans skulle han säker varit ihop med dem med. Nästan värst är det när de bryter sig in i hans hem och gömmer sig i hans rum för att bedyra sin kärlek och få bekräftat att det är just dom som han i hemlighet är kär i.
Tillslut bestämmer hans föräldrar att han ska byta skola, direkt. Skogsbingelskolan är ett internat för speciella barn, hans pappa kör honom dit redan samma natt. På resan får Love en halskedja med ett silverkors, det får han inte under några omständigheter ta av sig under sin tid på skolan.
För Skogsbingelskolan är inte någon vanlig skola. Love är faktiskt ingen vanlig kille, och hans pappa är definitivt ingen vanlig pappa…

Provläs: Jag är Love