Enhörningens gåta

Författare:

William är nio år och har växt upp hos sin faster och farbror  på slottet Enhörningsholm. Hans föräldrar är döda och hans faster hade inga egna barn så hon tog hand om honom. Men hon är ingen varm och kärleksfull förälder så William har det tufft ibland.
Den han verkligen älskar är sin gamla farmor, fru Magnihild, som bor i tornet på Enhörningsholm och är nästan sjuttio år. När hon får veta att hennes älskade och enda barnbarn ska skickas iväg som page blir hon upprörd. För William är lovad  till Zabel von Helpten -som hon anser vara en riktig rovriddare. Eftersom farbror är skyldig honom en tjänst måste William stanna tills han är femton år. Så länge kommer han inte överleva hos den herren – det är farmor övertygad om.
William själv drömmer om hjältedåd och ett bättre liv – tills han träffar sin nye herre. När han inser vilken sorts man det är rymmer han ut i skogen.  I skogen har Williams okända tvillingbror Ulltott växt upp, tillsammans med ett rövarband. Det var de som en gång överföll och dödade hans far då han var på väg till Enhörningsholm för att visa upp sina söner. De upptäckte spädbarnet efter överfallet och hade inte hjärta att döda honom utan tog hand om honom själva. Ingen frågade efter honom, för ingen kände till att det var två små pojkar som riddar Erik Nilsson Enhörning bar med sig – bara den svårt skadade väpnaren som lyckades fly med William. Men väpnaren dog innan han hann berätta något. Så pojkarna känner inte till varandra – men de möts och eftersom de är varandras spegelbilder förväxlas de med varandra: Ulltott hamnar som väpnare hos Zabel von Helpten och William hamnar hos rövarna. Och tur är det för tack vare detta kommer hela den gåta som förbryllat farmor Magnhild på Enhörningsholm att få sitt svar, man får veta hur det gick till då pojkarnas pappa dog och vilken sorts skurk Zabel von Helpten är – och tvillingarna får till sist mötas som bröder.

Enhörningens gåta är en berättelse som mitt i alla spännande händelser också lyckas förmedla mycket kunskap och ger målande bilder av livet under tolvhundratalet i Sverige, hos både fattiga i skogen och hos rika på slotten. Språket är rakt och enkelt med mycket dialog  och ganska korta kapitel.
Gudrun Wessnert som skrivit Enhörningens gåta är museilärare och har tidigare jobbat på Stockholms medeltidsmuseum. Hon har skrivit många historiska böcker för barn och är en uppskattad författare.

Ingela Shingela

Författare: ,

29659477_O_11900-talet är de stora förändringarnas sekel: industrialismen, arbetarrörelsen, kvinnoemancipationen, världskrigen, filmen, radion, bilen, TV:n….
Tomas Blom ger oss tio spännande berättelser om seklets barn, illustrerade av Sara Lundberg och varvat med faktasidor av Gudrun Wessnert.
Ingela Shingela tar sin början år 1897 då den stora Stockholmsutställningen äger rum och slutar knappt hundra år senare med berättelsen om en husockupation år 1978. Hela tiden med ett personligt och engagerande perspektiv.

Elle Marit och blomsterkungen

Författare: ,

Elle Marit och blomsterkungenI den första berättelsen möts sameflickan och den upptäcktsresande Linné uppe i lappmarken, i den sista invigs den första järnvägen i Sverige. Upplysningsideerna, upptäcktsresorna, Alströmers potatis, Fredmans sånger och Gustav III:s teater, skiftet och folkskolan, veckotidningarna och järnvägen – den stora samhällsomvandlingen har börjat.
Tomas Blom berättar i Elle Marit och blomsterkungen tio berättelser från svenskt 17- och 1800-tal, Sara Lundberg illustrerar och varje berättelse följs av ett par faktasidor av Gudrun Wessnert.

Trosspojken med snurretoppen

Författare: ,

trosspojken-med-snurretoppenI Trosspojken med snurretoppen berättar Tomas Blom nio spännande berättelser från Vasatidens och Stormaktstidens Sverige. Varje berättelse följs upp med bildrika faktasidor av Gudrun Wessnert och illustreras av Sara Lundberg.
Berättelsernas huvudpersoner är alltid barn, men vi möter också historisak personer så som Olaus Petrus, Gustav Vasa, Jacob de la Gardie och drottning Kristina. Alla berättelser bygger på gedigna historiska kunskaper om hur man levde i Sverige på den tiden.

Germund och gnällsäcken

Författare: ,

tusen-ar-i-sverige-germund-och-gnallsackenI Germund och gnällsäcken berättar Tomas Blom nio spännande historier om människornas liv under medeltiden, från hednatid till reformationen. Alla bygger på gedigna historiska kunskaper om svenskarnas liv och leverne, om fiktiva och historiska personer. Vi får möta Anna med alrunan, Germund med gnällsäcken, jätten Finn, Björn Bissare, signora Brigida och Pål papegoja m.fl.
Efter varje berättelse kommer ett par faktasidor skrivna av Gudrun Wessnert, och boken är full med illustrationer av Sara Lundberg.

Spindelbarnen

Författare:

Spindelbarnen-2B001Gudrun Wessnert har skrivit en kuslig och mycket spännande bok om hittebarnet Sam som en kväll hamnar på Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra. Systrarna som driver barnhuset är riktigt ondskefulla, till sin hjälp har de, den om möjligt ännu hemskare kokerskan och hennes elaka katt.
Barnen är helt utlämnade åt dessa hemska kvinnor som sakta vanvårdar dem till döds. Då och då får barnen, om de missköter sig tillbringa några timmar i källaren, ganska snart förstår Sam varför de andra barnen är livrädda för källaren. Sam känner att det finns något i källarmörkret som inte riktigt går att förklara. Det är som ett mörkt och kusligt väsen som kallar på henne och skrämmer henne på samma gång. Det finns också en mystisk räv som på avstånd bevakar barnen och det som händer på barnhuset.
Barnhuset ligger långt ute på en hed i den engelska landsbygden, barnen försöker i smyg be de få grannarna som finns i närheten om hjälp. Men snart förstår Sam att hon och barnen bara har varandra och kanske den kusliga rösten hon hör från källaren.
Boken utspelar sig i 1800-talets England. Häftigt illustrerad av serieskaparen Kim W Andersson.