Taekwondoprovet

Författare:

Taekwondoprovet 001Enia är nervös för prov och för publik. Men båda delarna kommer att finnas när det ska bli gradering i taekwondo som hon tränar en gång i veckan med kompisarna Frida och Agnes. Dessutom blir killarna i gruppen mer och mer jobbiga, de retas och hånar de tre tjejerna. Det är inte kul längre och Enia har inte lust att gå, men mamma lyckas övertala henne. Fast när till och med tränaren Pia klagar på tjejerna och säger att de måste tuffa till sig och våga tävla – ja då får de nog.
De ska nog visa alla att de är tuffa nog – och hämnas på killarna ( särskilt en) så det känns! Fridas pappa känner en slagsmåls-expert som tränar skådespelare och han lovar att hjälpa flickorna att sätta ihop en liten uppvisning som de ska göra före själva graderingen.En uppvisning som både visar vad de kan och samtidigt gör bort Biffen, den jobbigaste killen – inför publik!
Träningen med Peter gör även Enia ganska trygg inför uppvisningen – men när mamma hör om hur de i showen ska ge igen och hämnas – då reagerar hon och får Enia att tänka till. Är det bästa sättet att ge igen att själv bli en mobbare?
Taekwondoprovet av Lise Blomqvist är en lättläst kapitelbok för de yngre läsarna på knappt 60 sidor med stor och luftig text och illustrationer i svartvitt.
Bokens frågeställningar kan ge upphov till viktiga samtal om könsroller och förväntningar likaväl som om hämnd och revanschlusta.

En pojke som Alfredo

Författare:

Alfredo är en av Maputos många gatubarn. Han och hans lilla gäng av pojkar lever på att tigga, stjäla, tvätta bilar etc. De är märkta av det långa kriget i Mocambique, alla har svåra minnen. Flera har varit barnsoldater, nu har de bara varandra. En dag blir Alfredo påkörd av en vit kvinna. Hon tar med honom till sitt hem för att plåstra om honom och ber honom sedan sitta modell för en målning… detta är något Alfredo kommer att tjäna på den dag lilla Bettino blir sjuk.
En pojke som Alfredo av författaren Mecka Lind är en rak och realistisk skildring av en gatupojkes liv under några dagar – med både det ljusa (kamratskapen) och det svåra. En kort men stark text som ger underlag för både tankar och samtal omkring barns villkor, om fattigdom och rikedom i världen.
Boken har 62 sidor/12 kapitel. Ganska tät text, men stor stil, illustrerad.