Vitsvit

Författare:

”Min bror sa: Någon gång vill jag dö i ett land /
där människor kan uttala mitt namn” (s. 19)
Athena Farrokhzads debutbok Vitsvit består av citat från hennes familjemedlemmar. Dikterna handlar om exil och om sökandet efter en plats som känns som hemma, där språket känns som ens eget. Det handlar om att vara den som har flytt och som tänker tillbaka på hur det var att uppleva krigets fasor. Varje sida ser ut som på bilden vilket gör att texten verkligen slår emot läsaren.

Dora och drakringen

Författare:

Dora-2Boch-2BdrakringenHär är en enkel och lättläst berättelse om Dora, trälflickan som blev utsatt i skogen för att dö men räddades och fick växa upp hos fosterföräldrar. När Dora förnimmer närvaron av någon osynlig börjar ett äventyr som leder henne till sanningen om sitt ursprung. Vikingatid är det, och en spännande historia blir det, med oväntade och överraskande möten. Britt Engdal har skrivit boken som passar för elever från årskurs tre och uppåt.

Den enfaldige bonden och andra sagor från Kurdistan

Den-enfaldige-bondenDen enfaldige bonden och andra sagor från Kurdistan är en samling om sex kurdiska folksagor, fritt återberättade av Søren Hegnby.
Vi möter bland annat den enfaldige bonden som blir arg på Gud och bestämmer sig för att slå ihjäl honom. Mirza som blir förälskad i en vacker men förtrollad prinsessa som hela tiden flyger iväg, och en borgmästare som tycker sig för fin för sitt namn.
Sagorna är illustrerade av Rasmus Sand Høyer och texten är luftig och lättläst. Passar bra i åk 4-7, men kan med behållning läsas av alla åldrar, eller varför inte som högläsning?