Onda sagor

Författare:

Pär Lagerkvists novellsamling Onda sagor gavs ut första gången 1924 och innehåller flera av hans mest välkända noveller, som exempelvis Hissen som gick ner i helvetet. Här möter vi det förälskade paret som förvånat upptäcker att hissen de sitter i, tar dem allt längre ner i underjorden. Där tas de emot av en djävul och får sedan tillbringa en mycket uppskakande natt på ett hotell, där de surrealistiska inslagen avlöser varandra. Novellen finns filmatiserad på Öppet arkiv med bland annat Ernst-Hugo Järegård och Harriet Andersson; https://www.oppetarkiv.se/video/1691833/hissen-som-gick-ner-i-helvete
Onda sagor innehåller elva noveller och vi rekommenderar den för gymnasiet.

Provläs: Onda sagor

Harry, Gunnar och presenten

Författare: ,

Mamma är ju vharry gunnar och presentenärsta klätterproffset !! Harry 12 år och Gunnar 9 år hade ingen aning om det, inte förrän på friluftsdagen med skolan när hon skulle vara med och visa hur man gjorde. Och klättrandet gjorde henne glad – gladare än de sett henne på länge.  Fast det var ju ganska sorgligt att det var deras fel att hon inte klättrade längre – hon slutade när de kom och sen hann hon inte.
Och även om hon säger att hon älskar dem tusen gånger mer än klättringen känns det inte riktigt bra.
Pojkarna bestämmer sej för att de vill se mamma så där glad igen – om en månad fyller hon år och då ska de ge henne klätterutrustning i present. Den är dyr men på något sätt ska de få ihop pengarna.
Harry och Gunnar jobbar som barnvakter, tvättar bilar, går ut med hundar och Harry lagar och säljer cyklar..men ändå fattas det tusen kronor för att kunna köpa den finaste utrustningen när födelsedagen kommer. Då hittar Gunnar en burk med pengar i skåpet, pengar som mamma måste ha gömt..kan de låna pengar ur den utan att hon märker nåt?
-NEJ säger Harry.
-JO-säger Gunnar…och ser till att göra det då Harry inte ser….men sen blir allt fel.

Harry Gunnar och presenten är en lättläst kapitelbok för de yngre läsarna med fina illustrationer i svartvitt. Berättelsen är lätt att känna igen sig i, både funderingar och känslor och frågan om rätt  och fel är evig och aktuell i alla åldrar. Boken kan ge underlag till många viktiga samtal i klassen.

Provläs: Harry Gunnar och presenten

Den första gång jag såg dig

Författare:

Den-f-C3-B6rsta-g-C3-A5ng-jag-s-C3-A5g-digDen första gång jag såg dig spydde du i mina skor
Det är en genialisk inledning på en bok. En mycket kort, mycket liten men underbar bok av Katarina Kuick.
Boken har två röster som berättar en historia: en Han och en Hon.:
Han – är enligt henne Herr Präktig med dyra märkeskläder, en snobb.
Hon – är enligt honom en urjobbig rebell med blått och morotsfärgat hår. Och ändå – det finns något där, det finns en osannolik men omedelbar kontakt som växer till något mer. De berättar varannat kapitel om när de träffas första, andra, tredje gången – samma möte ur två perspektiv.
Den första gång jag såg dig är en charmig och varm bok som trots sitt lilla format berättar en historia som dröjer sig kvar, och man lägger ifrån sig boken med ett leende.

Provläs: Den första gång jag såg dig