Fredag för evigt

Författare:

”Saker och ting uppstår aldrig ur ingenting. De dyker inte bara upp. De har en historia. Något orsakar dem.” Det är vad Lenny Brown kommit fram till då han berättar historien om dagen som förändrade hans liv. Lenny är stressad av alla de olika och motstridiga krav hans föräldrar och skolan ställer på honom. Stressen växer inom honom som en ballong – och en dag exploderar den. Fredagen den 23 maj börjar inte bra och inte fortsätter den bra heller, han skriker åt sin mamma och säger något dumt, han får skulden för något hans kompisar gjort och kommer försent till skolan. Han ställer till kaos på lektionen och bär sig riktigt elakt åt i skolmatsalen.  Den flicka han är lite förtjust i ser på honom med förakt.Han gör ett bus på bildlektionen och skyller på Ross som är helt oskyldig – och kommer undan med det. Allt detta får honom inte att må bättre, även om han låtsas så inför kompisarna. Trycket inom honom ökar och rätt som det är exploderar det i en gigantisk rap som får silkespappersbitar och guldstjärnor att flyga i bildsalen. De landat och bildar ett kort ögonblick ett budskap ”Fredag för evigt” på hans bänk.

Och så blir det. Nästa dag då han vaknar och förväntar sig lördag och sovmorgon – är det fredag igen. Samma musik på radion, samma lukt av bränt bröd, samma stressade mamma i köket …och så fortsätter det. Lenny är fast i tiden. Hans mardrömsfredag bara upprepas och upprepas – tills han kommer på att han kan börja förändra det som sker.

Fredag för evigt av Annie Dalton, är en lättläst bok med ett lättsamt, vardagligt språk med lite jargong, men med ett viktigt och tänkvärt innehåll: Allt du gör får konsekvenser. Luftig layout  och åtta korta illustrerade kapitel som passar elever även på högstadiet. Boken finns inläst som talbok.