Akimbo och lejonen

Författare:

Ett argt och hungrigt lejon angriper boskap och Akimbos pappa, som är chef för viltvårdarna, måste åka ut och hjälpa till. Akimbo får till sin skräckblandade förtjusning följa med! Under en väldigt spännande lejonjakt misslyckas de med att fånga in den stora lejonhonan i fällan som man byggt, och istället finns det bara ett mycket litet lejon kvar. En liten lejonunge. Vad ska de göra med honom? Akimbo övertalar sin pappa att få ta med sig lejonungen hem och ta hand om den. Lejonungen får namnet Simba och det dröjer inte länge innan Akimbo och Simba är bästa vänner och i stort sett oskiljaktiga. Men som bekant växer alla små ungar och lilla Simba blir STORA Simba. En dag följer Simba efter Akimbo till skolan och på vägen skrämmer han nästan ihjäl en kvinna. Efter det beslutas det att Simba måste tillbaka till vildmarken där han hör hemma. Efter ett sorgligt avsked lämnar de Simba på ett ställe ute i bushen där de vet att det finns andra lejon. En tid senare övernattar Akimbo i skogen tillsammans med sin far. När Akimbo ska fylla sin vattenflaska i floden så ser han ser en flock med lejon som dricker vatten och ett av dem är Simba. Detta är den tredje boken i serien om Akimbo i Afrikas viltreservat. Läs också Akimbo och ormarna.

Hamlet

Författare:

”Ur led är tiden. Och det är jag som ska vrida den rätt igen.”

”Att vara eller inte vara… det är frågan. Vad ska man göra? Kämpa på med det här hårda livet eller göra slut på eländet.”

Dessa är några av de klassiska rader som Hamlet uttalar i Shakespeares berömda drama och som de flesta av oss känner igen. Hamlet gavs ut första gången i början av 1600-talet men fortsätter att fascinera och inspirera såväl författare som läsare nu mer än 400 år senare. Vissa berättelser har verkligen allt; kärlek, svartsjuka, mord, hämnd, sorg och humor och detta drama av Shakespeare är just en sådan berättelse. Denna version är återberättad av Pamela Jaskoviak i en lättläst version som gör att alla kan ta sig an denna klassiker om Hamlets dramatiska öde som utspelar sig på ett slott i Danmark. Vi möter Hamlet, som är deprimerad efter sin faders död. Han är dessutom kär i Ofelia, som avvisar honom på begäran av sin far, vilket får ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. Dessutom har Hamlets mor gift om sig med sin svåger, som i sin tur är en konungamördare som smider lömska planer. Lägg till intrigerande rådgivare, hovmän och vänner och ett blodigt dramatiskt slut är oundvikligt.
De frågor som dyker upp vid läsningen av en klassiker som denna är fortfarande allmängiltiga och ger uppslag till diskussioner; Har Hamlet rätt att hämnas sin far? När är det befogat att hämnas? Aldrig? Ibland? Har en far rätt att lägga sig i vem hans dotter älskar? Och vem kan sägas vara skyldig till Ofelias död?
Dessutom är det en bra uppgift att diskutera ett dramas uppbyggnad; Hur vet man till exempel att det kommer att sluta olyckligt? Vilka ingredienser behövs för att skriva ett drama? Hur vet man när och var det utspelar sig? Vad skulle man behöva ändra för att förflytta handlingen till vår tid?

Djurens gård (Djurfarmen)

Författare:

I den starkt genomskådande och satiriska berättelsen om Djurens gård kulminerar George Orwells besvikelse över kommunismen. Djuren på Herrgården har fått nog av människornas övergrepp. De gör uppror och grundar en ny filosofi som de kallar animalismen. De sjunger sin egen kampsång, O, Englands djur, och arbetar och trivs med sin nya tillvaro. Men smygande, nästan omärkligt, förändras deras förhållanden. En av de ledande grisarna, Napoleon, utbildar alltmer en sann diktators egenskaper.

Fredag för evigt

Författare:

”Saker och ting uppstår aldrig ur ingenting. De dyker inte bara upp. De har en historia. Något orsakar dem.” Det är vad Lenny Brown kommit fram till då han berättar historien om dagen som förändrade hans liv. Lenny är stressad av alla de olika och motstridiga krav hans föräldrar och skolan ställer på honom. Stressen växer inom honom som en ballong – och en dag exploderar den. Fredagen den 23 maj börjar inte bra och inte fortsätter den bra heller, han skriker åt sin mamma och säger något dumt, han får skulden för något hans kompisar gjort och kommer försent till skolan. Han ställer till kaos på lektionen och bär sig riktigt elakt åt i skolmatsalen.  Den flicka han är lite förtjust i ser på honom med förakt.Han gör ett bus på bildlektionen och skyller på Ross som är helt oskyldig – och kommer undan med det. Allt detta får honom inte att må bättre, även om han låtsas så inför kompisarna. Trycket inom honom ökar och rätt som det är exploderar det i en gigantisk rap som får silkespappersbitar och guldstjärnor att flyga i bildsalen. De landat och bildar ett kort ögonblick ett budskap ”Fredag för evigt” på hans bänk.

Och så blir det. Nästa dag då han vaknar och förväntar sig lördag och sovmorgon – är det fredag igen. Samma musik på radion, samma lukt av bränt bröd, samma stressade mamma i köket …och så fortsätter det. Lenny är fast i tiden. Hans mardrömsfredag bara upprepas och upprepas – tills han kommer på att han kan börja förändra det som sker.

Fredag för evigt av Annie Dalton, är en lättläst bok med ett lättsamt, vardagligt språk med lite jargong, men med ett viktigt och tänkvärt innehåll: Allt du gör får konsekvenser. Luftig layout  och åtta korta illustrerade kapitel som passar elever även på högstadiet. Boken finns inläst som talbok.

Dr Jekyll och Mr Hyde

Författare:

Dr-Jekyll-och-mr-Hyde-grDr Jekyll och Mr Hyde är en klassisk skräckroman från 1886 om människans dubbelnatur och förmåga till både gott och ont, skriven av Robert Louis Stevenson.
Är det möjligt att separera det goda och det onda i en människa?
När advokat Utterson får höra om en sällsynt grym händelse utförd av en mr Hyde blir han orolig. En nära vän och klient, dr Henry Jekyll, överlämnar nämligen allt till mr Hyde i händelse av hans död eller frånvaro i mer än tre månader.
Utterson bestämmer sig för att undersöka saken, och det är snart uppenbart att allt inte står rätt till. Hyde är ondskefull och brutal, men när mordet på riksdagsledamoten Danvers Carew kopplas ihop med honom påstår Jekyll att han brutit kontakten med Hyde.
När så Utterson blir hämtad till Jekylls hem en sen kväll finner han Hydes döda kropp i arbetsrummet, men Jekyll själv finns det inget spår av…
Boken finns både i fulltext och som lättläst. Varför inte läsa boken på temat droger, kopplingar kan göras till både beroende och personlighetsförändringar.