Hjälp! Rädda Husse

Författare:

Berättarjaget är så sugen på ett husdjur, allra helst en hund. Många klasskompisar har djur hemma; katter, hundar och fiskar. Hemma hos Samir finns en kanin som Samirs syster har döpt till Husse. Men en dag kommer Samir till skolan och berättar att Husse har rymt! Alla i klassen blir engagerade i räddningsaktionen. Men hur fångar man in en kanin på bästa sätt? Och hur vet man att man fångat rätt kanin? Hjälp! Rädda Husse är del sju i Jo Salmsons serie om klassen som hamnar i vardagdramatiska händelser. En rolig bok för nybörjarläsaren.

Hjälp! Var är skatten?

Författare:

I flera veckor har klassen studerat kartor och plötsligt en dag kommer fröken med en överraskning! Hon har gömt skatter i skogen och nu ska varje lag hitta varsin. Det visar sig vara svårare än väntat att följa kartan och hitta rätt. När berättarjagets lag till slut hittar sin skatt visar det sig att den vaktas av zombies. Och är det verkligen rätt paket? Hjälp! Var är skatten? av Jo Salmson är en rolig och lagom spännande bok för nybörjarläsaren.

Stjärnstenen

Författare:

stjärnstenenDen första boken i serien Drakarnas öde som utspelar sig i samma värld som Drakriddare (böckerna om Tam). Nea är dotter till en före detta drakriddare och en stjärntolkare – en kombination som redan från början särskiljer henne från sina vänner. Hennes far dog i kriget mot häxmästaren och Nea har drömt om att få ta plats som lärling vid sidan av den kvarvarande stjärntolkarens mäster Fenel. När han avvisar henne blir hon förkrossad. Hon har ju gåvan! Men han säger att hennes gåva är smutsig och förbannad och att hon rent av är ond.
Hon blir avskydd och utstött av hela staden, även hennes vänner vänder sig mot henne. Nea måste fly för sitt liv, hon ställer siktet på Stjärnborgen högt upp i de nordliga bergen – kanske kan stjärnmäster Chandir hjälpa henne…

En spännande och lättillgänglig fantasyberättelse för mellanåldern av fantastiska Jo Salmson. Har man läst Tam-böckerna så kommer man känna igen händelser som omnämns i denna bok, men det är inte ett måste för att förstå historien.

Tam tiggarpojken

Författare:

Tam är en föräldralös pojke som måste tigga för att överleva, snart kommer vintern och han vet inte hur han ska klara kylan och hungern, alldeles ensam i sin lilla koja. Varje kväll ser han drakarna flyga hem med sina drakriddare och han drömmer om att någon gång få rida på en drake. Men hur ska en fattig tiggarpojke ens få lov att titta på drakarna på nära håll. Drakarna bor högst upp i staden, vid kungens slott och dit är inga tiggare välkomna. Stor text, Illustrationerna är många och fina och det är en riktigt spännande berättelse som griper tag om läsaren på en gång. För nybörjarläsare och ovana läsare långt upp i åldrarna.
Tam tiggarpojken är en ny bok av Jo Salmson som har skrivit fantasyserien Alamandrarnas återkomst. Den här boken är del ett i en ny fantasyserie som heter Drakriddare, med mangalikande illustrationer av Åsa Ekström.

Almandrarnas återkomst bok 1&2

Författare:

10-årige Rian sitter ensam hemma och väntar på sin farfar som är i staden för att byta till sig mat. När det knackar på dörren tror han att farfar äntligen är tillbaka, men in stiger en almander. För länge, länge sedan levde almandrarna jämsides med människorna och kämpade mot ondskans krafter. Nu är en av dem tillbaka och Rian dras in i ett spännande äventyr…

Fantasy för de yngre! Och riktigt bra sådan, med vackra svartvita illustrationer, lättläst och spännande. Fantasy kan ju vara så väldigt mycket och oftast tänker man på tjocka böcker med kartor över de förunderliga världar där berättelsen utspelar sig. Många (vuxna) känner också motvilja mot genren, kanske man tycker att det är för lång startsträcka med alla nya namn och platser. Jo Salmson böcker om Almandrarnas återkomst har precis rätt stämning, stor och luftig text och bilder på varje sida. De är båda på drygt 100 sidor. I Cirkulationsbiblioteket har vi en samlingsutgåva med de två första delarna i serien: Den försvunna staden och Silveramuletten.