Foxfire – En tjejligas bekännelser

Författare:

foxfireBoken Foxfire av Joyce Carol Oates utkom första gången på svenska 1994. Bokens berättare Maddy var en gång en av tjejgänget Foxfires fem originalmedlemmar. Det är tidigt femtiotal och kring den karismatiska Legs Sadovsky samlas flickorna och lovar varandra evig trohet. De blandar blod och svär att viga sina liv åt gänget. Snart börjar Legs planer att ta form och det är hämnd som ska utkrävas, av de två krafter som hotar flickorna, nämligen männen och fattigdomen. En lärare på skolan blir deras första mål. Han är ständigt på en av flickorna, Rita, med hånfulla kommentarer inför hela klassen. Hon får kvarsittningar och läraren hittar då tillfällen att göra närmanden och röra vid henne. Graffitimålningen på lärarens bil ropar ut inför alla kolleger och grannar: Jag är mattelärare och tafsar tjejerna på brösten! Jag är en snuskhummer! Foxfires hämnd! Foxfires dåd vinner uppmärksamhet i den lilla staden och allteftersom drivs de till fler och mer våldsamma aktioner. Boken ingår i serien Alla tiders klassiker.

Sexy

Författare:

12523Sexy av Joyce Carol Oates är en bok om osäkerhet, rädsla, skuld och ansvar – och hur lätt man kan krossa någons liv.
Boken är på engelska och språket flyter lätt och är inte alltför svårt för en duktig högstadie/gymnasieelev.
Darren Flynn är sexton år -och har ett till synes perfekt liv: snygg, omsvärmad, duktig simmare i skolans simlag. Men egentligen är Darren extremt blyg, pressas av förväntlingarna hemifrån på hur han ska vara och har svårt att kommunicera vad han verkligen tänker och känner till sina kamrater.
Så en dag häder det något som förändrar hela Darrens sätt att se på sig själv och sin omgivning. Som plötsligt gör honom förvirrad, arg och hämdlysten. Och det är så lätt att hämnas – men vad blir konsekvenserna? Var det verkligen detta han ville?
Sexy bjuder på många känslor att känna igen och väcker många viktiga frågor.

Freaky green eyes

Författare:

Har Franky Pierson ett perfekt liv? Hennes karismatiska pappa är både rik och berömd. Hennes mamma är en kärleksfull konstnärssjäl. Frankys föräldrar älskar verkligen varandra. Kan det vara så? Frankys alter ego Freaky green eyes vet att något är fruktansvärt fel hemma hos Franky. Och när mamma försvinner, måste Franky börja lyssna på sig själv och våga inse vad som har hänt. Det här är en mästerlig ungdomsroman om en familj som är hårt kontrollerad av den karismatiska pappan som misshandlar mamman i familjen.
Joyce Carol Oates beskriver Frankys mödosamma väg till insikt om vad som pågår i hennes familj på ett andlöst spännande sätt. Som sagt spännande, men också plågsam och sorglig läsning. Det är svårt för Franky att verkligen öppna sina ögon och se vad som har pågått inom familjen eftersom hon älskar sin pappa. När mamman försvinner tvingas Franky till sist att ta ställning. Inte helt lättläst, passar för skolår 8 – 9 och gymnasiet.