Spökpokalen

Författare:

Greta går på en skola som är jättegammal och där det ofta händer mystiska saker. Till exempel kan barn och vuxna från förr i tiden dyka upp, vilket är både läskigt och kul!
Nu är det dags för årets skolmästerskap och det är första gången sedan 1912 som Gretas skola ska vara med. Själv ska hon tävla i att springa, för hon är en av de snabbaste på hela skolan. Men vad är det egentligen med en av de gamla vinnarpokalen från 1912 som envisas med att välta hela tiden? Och vems är den gamla kepsen i omklädningsrummet? Och vem är det som springer förbi utan att synas? Det verkar som om någon vill ha hjälp att ändra historien.

En ”mysrysig” kapitelbok för dem som tagit steget till lite mer text på varje sida, men som är rikt illustrerad och lätt fångar sina läsare. Passar fint för årskurs 2 och 3.

En hemlig vän

Författare:

Henriettas föräldrar skiljer sig och mamman och hon flyttar från landet in till stan. Det känns ovant för Henrietta att bo i lägenhet och i skolan har hon ännu inte fått någon kompis. Mamma jobbar hela tiden och pappa ringer men Henrietta vill inte prata med honom. Hon är arg för att han lämnade mamma och därför, känner hon, också henne.
I nya hyreshuset är det förbjudet att gunga på på gården, man säger att det är farligt.
En dag ser hon från sitt fönster att en flicka gungar där nere på gården. Men vem är flickan? Det bor inga andra flickor i huset.
En vän får Henrietta i alla fall, det är den märkliga herr Wallgren som bor i hennes hus. Han älskar musik och verkar ha hemligheter som han inte vill prata om.
Men så hittar hon en hopvikt lapp på sin skolbänk, det är någon som har hittat hennes borttappade nycklar och som sett henne gråta på skolgården, lappen är undertecknad med: En hemlig vän. Henrietta vet inte riktigt vad hon ska tro.
Det här är verkligen en fin och lite mystiskt berättelse av Katarina Genar, om saknad, att flytta och det svåra med att få nya vänner.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen