Rami och Jonatan

Författare:

”Deras blickar möttes när lagen tackade varandra för matchen. Jonathan visste att han hette Rami, det hade han hört lagkamraterna ropa.”

Jonatan drömmer om att komma in på fotbollsgymnasiet, Rami drömmer om att beviljas asyl i Sverige och båda är mycket duktiga fotbollsspelare. Jonatan värvar Rami till sitt lag Östertorp där de två blir lagets stjärnor och spelar extra bra ihop. Konkurrensen i laget är hård och det är inte alla som gillar att Rami kommer in och tar en plats i startelvan. När sedan Rami och Jonatan blir alltmer intresserade av varandra ses det inte med blida ögon av alla lagkamrater. Och vad skulle deras föräldrar tycka om relationen om de visste att det handlade om kärlek?

En dag händer det Rami har fruktat, han får avslag på sin asylansökan. Vad kan Jonatan göra för att Rami ska få stanna? Känslan av hopplöshet blir till slut för stor och utan att avslöja några detaljer så slutar berättelsen inte med att de levde lyckliga i alla sina dagar.

En kort och relativt lättläst bok om den första kärleken och att behöva brottas med andras åsikter om den.

Onsdag kväll strax före sju

Författare:

Onsdag kväll strax före sjuSex elever i samma niondeklass i förorten Alsta i dagens Sverige. Sex olika liv, med olika förutsättningar, erfarenheter och ambitioner, som berör varandra.
En av dem kommer inte att bli äldre än 15 år, en av dem kommer att ha dödat.
Hur kunde det bli så? Vad var det som hände innan den där onsdagskvällen, strax före sju?
Mats Berggrens roman Onsdag kväll strax före sju är en berättelse och en samtidsskildring som griper tag. Man lär känna och få både förståelse och sympati för alla ungdomarna, därför att man får se välden med deras ögon. Här finns våld och vänskap, maktlöshet och maktmissbruk, engagemang och bra människor och så somliga figurer som man önskar dit pepparn växer.
Livet består av så många val, så många ögonblick, så många handlingar och ord som aldrig kan göras ogjorda eller osagda. Och man kan känna sorg över att livet i dagens Sverige kan vara så tufft för somliga unga när man läst klart.
Det är en mycket välskriven berättelse med högt tempo, det händer mycket – och det finns väldigt ,väldigt mycket att diskutera i klassrummet när man läst boken.
Man kan också finna en naturlig text-till-text koppling (Lgr 11) mellan Onsdag kväll strax före sju och Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Några av bokens huvudpersoner funderar själva över likheterna i erfarenheter mellan Utvandrarnas huvudpersoner och dem själva, då de får se filmen i skolan.  Personbeskrivningarna och miljöbeskrivningarna är välgjorda och explicita, trots att det finns sex huvudpersoner, alla lika viktiga för helheten.

Sent ute

Författare: ,

Sent ute15-årige Baran, den kurdiske killen som blir misshandlad i Blåögd (som vi tyvärr inte har kvar i Cirken), bor i Bredäng och hamnar ofta i bråk. Den enda som riktigt kan hålla honom i schack är hans pappa, man respekterar äldre och särskilt sin pappa! Men så måste hans pappa med kort varsel åka till Kurdistan, och Baran kan göra lite som han vill. Det börjar oskyldigt, dra till den där festen, träffa lite tjejer, låna pappas bil…

Mats Berggren har tagit hjälp av kurdiske Bawer Coskun för att skriva Sent ute. En både spännande och realistisk ungdomsroman som bygger på händelser ur Bawers egen uppväxt i en Stockholmsförort. För åk 7-9.

En enda kväll

Författare:

MARTIN bor ensam med sin sjukskrivna mamma och har alltid haft det dåligt ställt.
ALEXANDRA har allt men håller på att gå under av trycket från sina föräldrars krav.
ESPERANZAS pappa bryr sig bara om sitt hemland, hon  måste gå sin egen väg.
De tre möts under en enda, dramatisk kväll – och det förändrar deras liv.

Mats Berggren har skrivit en angelägen berättelse om hur vi ser på oss själva och andra, om hur vi reagerar då vi ställs inför en verklighet bakom ytan. Här finns mycket att diskutera och samtala om i klassen.