Alex Dogboy

Författare:

Alex överges tidigt av sina föräldrar och vantrivs hos sin moster. Alex rymmer, men livet på gatan i Tegucigalpa visar sig vara farligare än han trott och det är svårt att hitta mat. Ett tag bor Alex på en soptipp och samlar plastpåsar, där hittar han en skadad hundvalp som han tar hand om. Så får han sitt nya namn: Dogboy. Alex Dogboy är en av våra mest utlånade böcker för åk 5 och 6.

Beva och kärleken

Författare:

Beva är kär. I Oskar. Men det vet han inte om. Beva har lärt sig sticka och Oskar kommer fram till henne och vill lära sig. Några dagar senare ligger en röd halsduk i hennes brevlåda som Oskar har stickat till henne! I skolan frågar Oskar chans på henne – kan det bli bättre? Men kärlek är inte alltid så enkelt och när Oskar inte riktigt kan bestämma sig hur han vill ha det egentligen så kastas Beva mellan hopp och förtvivlan, för att slutligen bli arg som ett afrikanskt lejon. Och en dag på långrasten känns det inte längre speciellt när hon tittar på Oskar. Kärleken är slut – men som tur är består vänskapen dem emellan. En fin berättelse, skriven av Monika Zak och illustrerad av Gunna Grähs, om hur det är att gå på lågstadiet och vara kär och känna en massa saker på samma gång.

Kasta syra

Författare:

Ansiktet är en av människokroppens viktigaste delar. Där finns näsan som tar in lukterna, munnen som både tar in födan och som ger oss möjlighet att tala och forma ord, ögonen som ser och alla små muskler som på olika sätt gör det möjligt för oss att uttrycka känslor med vårt
minspel. Det är också det första man ser hos en människa. ett vackert ansikte är oftast en tillgång – inte minst för kvinnor. Men skönhet är inte ofarligt. Skönhet kan väcka begär. Och avvisat begär kan väcka vrede och våld.
Ett otäckt sätt att straffa och förstöra för flickor och kvinnor som avvisat en man, är att förstöra deras ansikte med syra. Detta händer tyvärr alltför ofta, bland annat i Bangladesh.
Det är där händelserna i författaren Monica Zaks bok Kasta syra utspelar sig.
Mariza är tonårsflickan med det söta ansiktet och det smittande skrattet som, till föräldrarnas glädje och stolthet, är duktig i skolan och har en ljus framtid med studier och yrkesliv framför sig. Tills hon – och hennes far – avvisar grannpojkens oönskade uppvaktning och frieri och han straffar henne med att kasta syra i hennes ansikte.
Pojkens familj är rikare och inflytelserikare – han straffas inte. Men Marizas liv är förstört även om hon överlever. Tills hon en dag träffar en annan ung kvinna som överlevt och hittat en väg tillbaka..
Boken är kort – 75 sidor – och berättelsen berättad i korta ögonblicksbilder, inre dialoger, minnesbilder och ett avslut som andas styrka och hopp trots allt. Det är inget litterärt mästerverk – men det är en viktig berättelse.
Förlagorna till Mariza och de övriga flickorna/kvinnorna som dyker upp i berättelsen finns på riktigt. Och den orättvisa och brist på straff för förövarna som boken berättar om är tyvärr också verklighet, i ett samhälle där pengar och kön är avgörande för om man får rätten på sin sida .
Men verkliga är också ASF – Acid Survivors Foundation – som är den organisation som blir Marizas och många andras räddning. Det är det som gör att man står ut – att det trots allt också finns godhet och engagemang i en galen och våldsam värld. Det behöver vi minnas och prata med varandra om!