Fjodor

Författare:

Fjodor går på lågstadiet och råkar ofta ut för knepiga situationer. Hur slipper man till exempel att läsa högt i skolan? Hur hittar man något ätbart på en vuxenfest där det bjuds på krabbcrêpes, mögelost och selleristavar? Hur hittar man en genväg som man aldrig har gått? Och hur kan en kort tur till affären förvandlas till ett äventyr? Fjodor vet.
Detta seriealbum består av fyra korta kapitel där Fjodor råkar ut för en massa dråpligheter som han alltid tar med ro. En utmärkt bok att använda som en introduktion till serieformen hos de yngre årskurserna.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Kasta syra

Författare:

Ansiktet är en av människokroppens viktigaste delar. Där finns näsan som tar in lukterna, munnen som både tar in födan och som ger oss möjlighet att tala och forma ord, ögonen som ser och alla små muskler som på olika sätt gör det möjligt för oss att uttrycka känslor med vårt
minspel. Det är också det första man ser hos en människa. ett vackert ansikte är oftast en tillgång – inte minst för kvinnor. Men skönhet är inte ofarligt. Skönhet kan väcka begär. Och avvisat begär kan väcka vrede och våld.
Ett otäckt sätt att straffa och förstöra för flickor och kvinnor som avvisat en man, är att förstöra deras ansikte med syra. Detta händer tyvärr alltför ofta, bland annat i Bangladesh.
Det är där händelserna i författaren Monica Zaks bok Kasta syra utspelar sig.
Mariza är tonårsflickan med det söta ansiktet och det smittande skrattet som, till föräldrarnas glädje och stolthet, är duktig i skolan och har en ljus framtid med studier och yrkesliv framför sig. Tills hon – och hennes far – avvisar grannpojkens oönskade uppvaktning och frieri och han straffar henne med att kasta syra i hennes ansikte.
Pojkens familj är rikare och inflytelserikare – han straffas inte. Men Marizas liv är förstört även om hon överlever. Tills hon en dag träffar en annan ung kvinna som överlevt och hittat en väg tillbaka..
Boken är kort – 75 sidor – och berättelsen berättad i korta ögonblicksbilder, inre dialoger, minnesbilder och ett avslut som andas styrka och hopp trots allt. Det är inget litterärt mästerverk – men det är en viktig berättelse.
Förlagorna till Mariza och de övriga flickorna/kvinnorna som dyker upp i berättelsen finns på riktigt. Och den orättvisa och brist på straff för förövarna som boken berättar om är tyvärr också verklighet, i ett samhälle där pengar och kön är avgörande för om man får rätten på sin sida .
Men verkliga är också ASF – Acid Survivors Foundation – som är den organisation som blir Marizas och många andras räddning. Det är det som gör att man står ut – att det trots allt också finns godhet och engagemang i en galen och våldsam värld. Det behöver vi minnas och prata med varandra om!

Fröken Julie

Författare:

Strindbergs drama Fröken Julie utspelar sig en midsommarnatt i ett herrgårdskök mellan den adliga Julie och betjänten Jean. I sin strävan att klättra på samhällsstegen har Jean siktet inställt på Fröken Julie och de möts för en het kärleksakt medan omgivningen firar midsommar. När de kommer till sans dagen efter ser de endast en utväg; Julie måste dö och det för egen hand.

Vi har den både i fulltext och som lättläst.

Världens elakaste fröken

Författare:

Det här är en väldigt rolig bok av Petter Lidbeck om mellanstadieläraren Karin Karlsson som verkligen hatar barn. I hennes klass börjar det tre nya barn, som är lyckligt ovetande om att deras nya fröken smider ondskefulla planer. Hon tänker nämligen knäcka dem, och hon är väldigt skicklig på att hitta varje barns svaga punkt. Men hur ska det gå, kommer världens elakaste fröken att lyckas? Det här är en rolig och tänkvärd bok som kan leda till bra samtal i klassen. Korta kapitel och stor stil. Passar bäst för skolår 3-5.