Skattkammarön

Författare:

En av världens kanske mest kända sjörövarböcker, Skattkammarön av Robert Louis Stevenson, finns på Cirkulationsbiblioteket i två olika versioner. Dels har vi den i fulltext, men även Maj Bylocks bearbetade version som passar bra för de lite lägre årskurserna. Det är den unge Jim Hawkins som berättar historien om sitt äventyr då han under dramatiska omständigheter får tag i en skattkarta. Tillsammans med en godhjärtad doktor och en nyfiken godsägare samlar han ihop en besättning och ger sig ut på havet. Inte anar de att den ökände piraten Long John Silver och hans hejdukar finns ombord, och väl fram på Skattkammarön blir det en kamp på liv och död om vem som ska finna skatten…

Dr Jekyll och Mr Hyde

Författare:

Dr-Jekyll-och-mr-Hyde-grDr Jekyll och Mr Hyde är en klassisk skräckroman från 1886 om människans dubbelnatur och förmåga till både gott och ont, skriven av Robert Louis Stevenson.
Är det möjligt att separera det goda och det onda i en människa?
När advokat Utterson får höra om en sällsynt grym händelse utförd av en mr Hyde blir han orolig. En nära vän och klient, dr Henry Jekyll, överlämnar nämligen allt till mr Hyde i händelse av hans död eller frånvaro i mer än tre månader.
Utterson bestämmer sig för att undersöka saken, och det är snart uppenbart att allt inte står rätt till. Hyde är ondskefull och brutal, men när mordet på riksdagsledamoten Danvers Carew kopplas ihop med honom påstår Jekyll att han brutit kontakten med Hyde.
När så Utterson blir hämtad till Jekylls hem en sen kväll finner han Hydes döda kropp i arbetsrummet, men Jekyll själv finns det inget spår av…
Boken finns både i fulltext och som lättläst. Varför inte läsa boken på temat droger, kopplingar kan göras till både beroende och personlighetsförändringar.