Puts väck!

Författare:

Puts väck!En riktigt kuslig bok för nybörjarläsaren, går det att skriva en sådan?
Ja, det gör det för nu har Ellen Holmboes bok Puts väck! översatts till svenska och den är kuslig så det förslår! Det börjar redan i första kapitlet, en krypande känsla av olust som bara växer sig starkare.

Oskar älskar att trolla och skulle ha varit på en trolleriträff med Magiska Cirkeln i helgen, men pappa är borta och hans bebis-lillasyster bara skriker och skriker så mamma kan inte skjutsa. Oskar är arg och ledsen – han som har övat så mycket!!

När han går en promenad för att vila öronen från skrikandet där hemma upptäcker han i byns utkant en ny liten affär som han aldrig sett förut – Mr.Fistos affär – en magiska affär med fantastiska trollerisaker!
Oskar är helt fascinerad och den märklige Mr.Fisto erbjuder honom att köpa det han allra helst vill ha. Oskar tar fram alla pengar han har i fickan –  det räcker nästan…men inte riktigt… Han accepterar besvikelsen och är på väg att gå då Mr Fisto säger:
”Men vem har sagt att det är du som ska betala det sista? Om du säger ja här och nu behöver du inte tänka på priset. Då blir det någon annan som får betala. Är vi överens?”
Och Oskar säger ja, utan att tänka vidare. Glad och uppfylld av sin nya skatt rusar han hemåt…rakt emot katastrofen.

Det här är en ryslig liten bok med olyckligt slut, som ger underlag för många funderingar och samtal om etik. Affärsinnehavarens namn ger en liten ledtråd till den vuxne om vad som väntar.
Illustrationerna i grått, vitt och rött av Teddy Kristiansen, tar vid där orden inte räcker till. Kapitlen är korta och texten stor och luftig och hela historien berättas på bara 42 sidor.

Du kanske också vill läsa

Ett svar på “Puts väck!”

  1. Riktigt spännande bok där jag tänker på ordspråket som säger: ”Den som gapar efter mycket……”
    Klart värd läsas 🙂