När jag vågar

Författare:

Vad är mod? Är det att våga dyka från trampolinen i simhallen? Eller att våga dansa vilt för sig själv när alla andra dansar tillsammans med någon annan? Eller är det att våga klättra upp på skolans tak i jakten på ledtrådar till en skatt? En skatt som kan vara den finaste man vet, men som också kan vara ett skämt för att visa hur feg man är.

En lättläst bok om Danne som är kär i Katja, men som inte vet hur han ska visa det för henne, för modet sviker honom gång på gång. När han får ett brev i sitt skåp som leder honom ut på en skattjakt, så antar han utmaningen och det visar sig att han vågar mer än han tror!
En lättläst bok för årskurs 4 – 6.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Morkels alfabet

Författare:

morkels alfabetMorkels alfabet av den norske bilderbokskonstnären Stian Hole är en svindlande vacker berättelse om att se och möta en annan människa, att dela tankar och ta del av någon annans universum.
Uppträdd på ett fruset halmstrå hittar Anna en papperslapp, där står bara ordet Hej. Det kommer fler lappar och Anna undrar – vem skriver dem? Hon svarar på baksidan av en lapp Vem är du?
Det visar sig vara Morkel, en pojke som går i Annas klass men egentligen aldrig är i skolan. Anna följer hans fotspår i nysnön och hittar honom i en trädkoja högt uppe i ett träd. Kontakt uppstår och tillsammans skapar de sig en egen liten ö av gemenskap i universum, där Anna får dela Morkels egen värld av ord och iakttagelser… Så när kojan en dag är tom blir också Annas värld tom. Hon försöker men kan inte glömma, hon måste få Morkel tillbaka, men hur?
Orden, bilderna, allt tillsammans är en läsupplevelse och ett allkonstverk som berör. En skildring av den sköra första närheten när man möter någon som ser en.
Morkels alfabet tål att läsas och upplevas om och om igen, både för sig själv och i grupp. Bildens perspektiv skiftar ständigt men berättelsen är Annas, det är om hennes upplevelse boken berättar. Det hon inte vet får inte heller läsaren veta. Och det behöver vi inte heller – tomrummen får vi fylla i med vår egen fantasi, precis som i alla bra berättelser.

Tips på vidare läsning! Ett blogginlägg om den här boken och om sitt skapande av bilderbokskontsnären själv: http://blog.picturebookmakers.com/post/109292849841/stian-hole

Puts väck!

Författare:

Puts väck!En riktigt kuslig bok för nybörjarläsaren, går det att skriva en sådan?
Ja, det gör det för nu har Ellen Holmboes bok Puts väck! översatts till svenska och den är kuslig så det förslår! Det börjar redan i första kapitlet, en krypande känsla av olust som bara växer sig starkare.

Oskar älskar att trolla och skulle ha varit på en trolleriträff med Magiska Cirkeln i helgen, men pappa är borta och hans bebis-lillasyster bara skriker och skriker så mamma kan inte skjutsa. Oskar är arg och ledsen – han som har övat så mycket!!

När han går en promenad för att vila öronen från skrikandet där hemma upptäcker han i byns utkant en ny liten affär som han aldrig sett förut – Mr.Fistos affär – en magiska affär med fantastiska trollerisaker!
Oskar är helt fascinerad och den märklige Mr.Fisto erbjuder honom att köpa det han allra helst vill ha. Oskar tar fram alla pengar han har i fickan –  det räcker nästan…men inte riktigt… Han accepterar besvikelsen och är på väg att gå då Mr Fisto säger:
”Men vem har sagt att det är du som ska betala det sista? Om du säger ja här och nu behöver du inte tänka på priset. Då blir det någon annan som får betala. Är vi överens?”
Och Oskar säger ja, utan att tänka vidare. Glad och uppfylld av sin nya skatt rusar han hemåt…rakt emot katastrofen.

Det här är en ryslig liten bok med olyckligt slut, som ger underlag för många funderingar och samtal om etik. Affärsinnehavarens namn ger en liten ledtråd till den vuxne om vad som väntar.
Illustrationerna i grått, vitt och rött av Teddy Kristiansen, tar vid där orden inte räcker till. Kapitlen är korta och texten stor och luftig och hela historien berättas på bara 42 sidor.