Shoo bre

Författare:

Oskar och Elias går i nian i en av Stockholms södra förorter. Det är vårtermin och slutet börjar äntligen närma sig. Oskar är en engagerad elev – är redaktör för skoltidningen och ordförande i elevrådet. Elias är duktig i skolan men har fokus på annat – han är den coola killen, ledaren i sin grupp, lite kriminell – fast det skulle han ju sluta med nu. Så dyker kärleken upp i bådas liv och ställer till det – men på väldigt olika sätt…

Elias ögon fastnar på Zeynep i klassen – vacker och klok men kurd och musilm och det går inte alls! Själv är han ju kristen syrian. Men hans känslor är besvarade hur förbjudet det än är. Deras kärlek har ett högt pris.
Oskar förälskar sig häftigt i den nya unga och vackra läraren – Kristina. De har ett kort förhållande och när hon sedan ganska okänsligt ”dumpar” honom blir han som besatt.
Han mailar, han ringer – han kan inte sova och inte äta och tappar all energi. Och inget kan han säga till andra, för ett förhållande med en lärare – det måste ju hållas hemligt.

Författaren Douglas Foley har själv jobbat i de miljöer han skildrar och vet hur det låter. Dialogerna i boken innehåller många slanguttryck, men man kommer in i det efter en stunds läsning, så det behöver inte bli ett hinder.
Berättelsen om Oskar och Elias löper först i två parallella spår, men knyts sedan ihop och flätas in i varandra. Det är en ganska tuff förortsmiljö, men det finns både kampvilja för att förändra och en fin värme mellan de olika personer vi möter.
Boken ger mycket underlag för samtal om relationer, samhällsfrågor och etik.
Lämplig från åk 8 och uppåt.

Du kanske också vill läsa

Kommentarer är stängda.