Friheten minus fyra

Författare:

En kille med många och stora planer för de sista vårveckorna i skolan. Det drar ihop sig till skolavslutning och Habib har fortfarande inte frågat chans på drömtjejen Paris; klassen har inte bestämt vart de ska på skolresan; Habib får för sig att han måste utmana dem som kallar honom fegis, och hoppa från Flottsbron; fröken kräver in klassens alla dagböcker … Som om det inte vore nog anmäler sig Habib och kompisarna till skolavslutningsshowen. De ska rappa!
Det här är en rolig och varm om en elvaårig kille och hans kompisar. I dagboksform följer vi Habib de fyra sista veckorna före skolavslutningen.

Habib – meningen med livet

Författare:

Habib är elva och bor i förorten med sin familj; pappa som har kafé där mamma jobbar ibland, lillsyrran som är… och brorsan Tony som på allvar tror att Belgien är Europas huvudstad (!).
I skolan får de i uppdrag av Maja att skriva dagbok. Såklart skiter Habib i det först. Det gör alla killarna eftersom dagböcker är en tjejgrej. Men sen, när fröken har kallat till extra utvecklingssamtal med mamma, sätter han igång. Och gillar det. Kan inte sluta skriva!
För det händer så mycket den här sista tiden i femman. Pengar ska samlas ihop till klassresan, och ryktet går att det finns mest burkar att samla på Östermalm där de rika bor så dit sticker Habib och kompisen Alex.
Annars är det fotbollsträningen, matcher och Winston som är ny i laget. Den lilla hundvalpen som ska rastas och som visar sig vara rena tjejmagneten.
Och så är det Paris. Den vackraste tjejen som finns. Som Habib bara måste fråga chans på, om han bara fick ett bra tillfälle…
Det här är en kul, cool, varm och bubblande bok om att vara elva, hänga med kompisarna i centrum, vara kär och fast besluten om att ta reda på meningen med livet.

Shoo bre

Författare:

Oskar och Elias går i nian i en av Stockholms södra förorter. Det är vårtermin och slutet börjar äntligen närma sig. Oskar är en engagerad elev – är redaktör för skoltidningen och ordförande i elevrådet. Elias är duktig i skolan men har fokus på annat – han är den coola killen, ledaren i sin grupp, lite kriminell – fast det skulle han ju sluta med nu. Så dyker kärleken upp i bådas liv och ställer till det – men på väldigt olika sätt…

Elias ögon fastnar på Zeynep i klassen – vacker och klok men kurd och musilm och det går inte alls! Själv är han ju kristen syrian. Men hans känslor är besvarade hur förbjudet det än är. Deras kärlek har ett högt pris.
Oskar förälskar sig häftigt i den nya unga och vackra läraren – Kristina. De har ett kort förhållande och när hon sedan ganska okänsligt ”dumpar” honom blir han som besatt.
Han mailar, han ringer – han kan inte sova och inte äta och tappar all energi. Och inget kan han säga till andra, för ett förhållande med en lärare – det måste ju hållas hemligt.

Författaren Douglas Foley har själv jobbat i de miljöer han skildrar och vet hur det låter. Dialogerna i boken innehåller många slanguttryck, men man kommer in i det efter en stunds läsning, så det behöver inte bli ett hinder.
Berättelsen om Oskar och Elias löper först i två parallella spår, men knyts sedan ihop och flätas in i varandra. Det är en ganska tuff förortsmiljö, men det finns både kampvilja för att förändra och en fin värme mellan de olika personer vi möter.
Boken ger mycket underlag för samtal om relationer, samhällsfrågor och etik.
Lämplig från åk 8 och uppåt.