Pappa Polis

Författare:

Julians pappa är polis och en dag blir han skjuten i tjänsten. Skotten kom inifrån en lokal där motorcykelgänget Shitheads håller till, men medlemmarna vägrar att säga vem det var som gjorde det. Julians pappa överlever men Julian bestämmer sig ändå för att hämnas!
Men så träffar han Jim, en av MC-killarna och de blir snabbt vänner. Med fara för sitt eget liv går Jim till slut med på att vittna för att den som sköt Julians pappa ska åka fast.
Boken passar för mellanåldersläsare som vill läsa en spännande bok som är svår att lägga ifrån sig. Pappa Polis av Laura Trenter är den första delen om Julian och vi har även den fristående fortsättningen Julian och Jim.

Amy, Aron och anden

Författare:

Amy och Aron brukar leka och leta efter ”saker som man inte vet att man letar efter” på Amys pappas skrotupplag. Där kan man hitta alla möjliga roliga saker och en dag hittar de en gammal, rostig oljekanna som en liten ande bor i. Anden är en gnällig och sur typ som inte är så lätt att lära känna. Men Amy och Aron är snälla och nyfikna barn så de lyckas till slut bli vän med Mujo, som anden heter. Mujo har blivit osynlig, det blir lätt så när man blir retad och inte får vara med och leka med andra. Amy vet själv hur det känns att bli retad av elaka barn i skolan så hon och Aron bestämmer sig för att vara extra snälla mot anden och försöka få honom att bli glad igen. Sakta växer vänskapen mellan barnen och anden och när anden känner att barnen verkligen bryr sig om honom så blir han också synlig en liten bit i taget.

Jag tänkte genast på Tove Janssons berättelse Det osynliga barnet när jag läste den här boken. Varför inte läsa Det osynliga barnet högt för klassen före eller efter att barnen läser Amy, Aron och anden själva? Ulf Stark är en av våra viktigaste författare och de många illustrationerna av Per Gustavsson kompletterar och lyfter den här varma och roliga boken om vänskap. Texten är lagom stor och luftigt med bildstöd i varje uppslag, boken är på 124 sidor.

En liten bok om kärlek

Författare:

en liten bok om kärlek”Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall.” Det är de inledande orden i Ulf Starks finstämda berättelse En liten bok om kärlek. Genom elva korta kapitel illustrerade av Ida Björs får vi följa Freds vardag under slutet av andra världskriget. Han längtar efter sin pappa som måste bevaka en gräns någonstans långt borta i norr, fastän det är den kallaste vintern på evigheter, och han är kär i Elsa. Elsa går i samma klass som honom och pratar i näsan och är bra på armbrytning. Med sitt burriga hår som ser alldeles elektriskt ut skiljer hon sig från de andra flickorna i klassen som alla andra tycker är söta, men när han tänker på henne blir han alldeles varm kroppen. Julen närmar sig och Fred hoppas att pappa ska få komma hem till julafton men det ser mörkt ut.
Boken gavs ut i samband med 70-årsjubileet av krigsslutet och är en riktig liten pärla för åk 3-4.