Rymlingarna

Författare:

Lill-Gottfrids farfar ligger på sjukhus och svär och är arg. Han har så långtråkigt, maten är äcklig och personalen tycker att han är en riktig surgubbe som bara trycker på larmknappen i tid och otid. Men Lill-Gottfrid tycker ändå om att åka och hälsa på sin farfar, för han förstår att ilskan kommer av att farfar saknar farmor.
Farfar har en sista önskan om att få återse sin älskade skärgårdsö innan det är för sent, och tillsammans gör de upp en plan för hur de ska rymma. Det blir minst sagt ett äventyr att ta sig ut till ön och Lill-Gottfrid får ta till både lögner och sina allra bästa kokkunskaper för att lyckas. Och farfar inser att han ju måste hinna lära sig att tala vackert innan han ska möta sin älskade igen. Ulf Starks sista bok Rymlingarna är en rolig och varm berättelse om livet och döden, som kompletteras med ALMA-pristagaren Kitty Crowthers färgstarka bilder. Passar fint för årskurs 3 och 4.

 

 

Kanel och Kanin – Dikter om kroppen och alla känslorna

Författare:

Kanel och Kanin funderar tillsammans över kroppen; Vad många delar kroppen har och vad har man alla delar till? Varför har man fått två ögon? För att det finns så mycket att titta på så klart! Och näsan som kan lukta fram det mesta – kan den lukta på vintersnö och fantasi? Och tänk om en fågel börjar bygga bo i ens hår? Och vad gjorde man om stjärten inte fanns? Och tänk att vi alla har ett hjärta som slår i vårt bröst! Lägg örat mot mitt bröst. / Där inne hör du hjärtats röst. / Tack! säger den för varje slag. Tack för att du är du. Och jag är jag./

I Kanel och Kanin och alla känslorna funderar de båda vännerna över alla känslor som finns i kroppen. Hur många kan de vara? Minst tjugotvå! Hur känns det att bli svartsjuk på en ekorre? Eller avundsjuk på en myra? Och arg och osams? Eller att ångra sig och bli ensam och ledsen? Och sedan bli vänner igen?
Båda böckerna om Kanel och Kanin är skrivna av Ulf Stark och illustrerade med fantastiska bilder av Charlotte Ramel. Texterna flyter fram med härliga rim och är en bra introduktion i att både läsa och skriva rim och ramsor.

Göran och draken

Författare:

Göran rider ut i världen för att söka sina drömmars prinsessa. En dag finner han henne och hon är vackrare än någon annan han sett. Men i prinsessans rike finns en grym och väldig drake och varje månad slukar den en jungfru. Kungen har lovat att ge allt han har till den som lyckas döda draken.

Göran och draken är en makalös riddarsaga full av klokskap och glädje vackert illustrerad av Anna Höglund.

Amy, Aron och anden

Författare:

Amy och Aron brukar leka och leta efter ”saker som man inte vet att man letar efter” på Amys pappas skrotupplag. Där kan man hitta alla möjliga roliga saker och en dag hittar de en gammal, rostig oljekanna som en liten ande bor i. Anden är en gnällig och sur typ som inte är så lätt att lära känna. Men Amy och Aron är snälla och nyfikna barn så de lyckas till slut bli vän med Mujo, som anden heter. Mujo har blivit osynlig, det blir lätt så när man blir retad och inte får vara med och leka med andra. Amy vet själv hur det känns att bli retad av elaka barn i skolan så hon och Aron bestämmer sig för att vara extra snälla mot anden och försöka få honom att bli glad igen. Sakta växer vänskapen mellan barnen och anden och när anden känner att barnen verkligen bryr sig om honom så blir han också synlig en liten bit i taget.

Jag tänkte genast på Tove Janssons berättelse Det osynliga barnet när jag läste den här boken. Varför inte läsa Det osynliga barnet högt för klassen före eller efter att barnen läser Amy, Aron och anden själva? Ulf Stark är en av våra viktigaste författare och de många illustrationerna av Per Gustavsson kompletterar och lyfter den här varma och roliga boken om vänskap. Texten är lagom stor och luftigt med bildstöd i varje uppslag, boken är på 124 sidor.

Systern från havet

Författare: ,

systern från havetSystern från havet är en ny fin och minnesvärd berättelse av Ulf Stark , tillägnad alla barn  nu och förr som tvingas lämna sina familjer. Bokens  bilder av Stina Wirsén förstärker och fördjupar stämningen.
I öster bor Sirkka med mor och far, i väster bor Margareta med mor och far. I öster är det krig och Sirkka måste åka hemifrån – för att bo som ”krigsbarn” hos Margareta som inte alls är glad att få en tillfällig ”syster”.
-Aldrig att hon ska få leka med mina saker, tänker Margareta.
-Jag tänker inte prata deras språk, tänker Sirkka.
En berättelse om sorg och glädje, starka känslor och en vänskap som ändå långsamt växer fram.
Det är ingen bilderbok utan en illustrerad textbok med ganska mycket text . För nybörjarläsaren fungerar den nog bäst som högläsningsbok, men den som fått lite flyt kan läsa själv. Boken är bara 40 sidor lång,  en varm och trots allt hoppfull berättelse, viktig inte minst i våra dagar.

En liten bok om kärlek

Författare:

en liten bok om kärlek”Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall.” Det är de inledande orden i Ulf Starks finstämda berättelse En liten bok om kärlek. Genom elva korta kapitel illustrerade av Ida Björs får vi följa Freds vardag under slutet av andra världskriget. Han längtar efter sin pappa som måste bevaka en gräns någonstans långt borta i norr, fastän det är den kallaste vintern på evigheter, och han är kär i Elsa. Elsa går i samma klass som honom och pratar i näsan och är bra på armbrytning. Med sitt burriga hår som ser alldeles elektriskt ut skiljer hon sig från de andra flickorna i klassen som alla andra tycker är söta, men när han tänker på henne blir han alldeles varm kroppen. Julen närmar sig och Fred hoppas att pappa ska få komma hem till julafton men det ser mörkt ut.
Boken gavs ut i samband med 70-årsjubileet av krigsslutet och är en riktig liten pärla för åk 3-4.