Desertwalker

Författare:

Det är långt ifrån filmernas hjälte- scener och storslagna slag som Wilhelm Agrells berättelse tar plats. Unge Rob (Robert) växer upp i en amerikansk småstad dominerad av Boeings flygplansfabrik. Han drömmer om att gå med i flygvapnet, och likt stridspiloterna i Star Wars utkämpa episka slag. Så händer det som inte borde kunna ske! En attack mot hemlandet. 9/11.
Samma dag han fyller 18 tar han värvning i armén och går ut i kriget mot Irak för att slåss mot ondskan.
Hans tidigare skolkamrater ger honom smeknamnet Anakin Desertwalker, efter jediriddaren i Star Wars.
Väl i Bagdad är inget som han trott. De storslagna och ärorika striderna finns ingenstans och de långa perioderna av väntan och tristess tär. Så blir hans bataljon förflyttad till området de kallar Sunnitriangeln, i närheten av staden
al-Falluja. Och där, under slaget om Falluja, händer något som förändrar Rob för alltid. Likt filmhjälten vars namn han fått låna märker Rob att ondskan inte ligger och lurar bland försåtmineringarna och bland jihadister. Ondskan kommer smygande inifrån och för ett ögonblick kan den skymtas i siktet på det egna vapnet…
Lika mycket en samtida krigsskildring som en tidlös berättelse om krig, fanatism och en soldats inre kamp mellan gott och ont.

Danny the Champion of the World

Författare:

Danny bor med sin pappa i en husvagn bakom bilverkstaden och bensinpumpen som är deras inkomstkälla. Pappan är förstås Dannys ALLT i livet och han är också en charmig typ. En sen kväll vaknar Danny och undrar vart pappa tagit vägen. När han så småningom dyker upp får Danny veta den stora hemligheten: pappa smyger iväg på natten för att tjuvjaga fasaner! Detta visar sig vara en riktig sport som utövas inte bara av Dannys far utan också av flera andra i byn. Ett riktigt äventyr börjar när Danny så smått blir invigd. Rolig, charmig – med ett budskap från författaren Roald Dahl i slutet: A stodgy parent is no fun at all. What a child wants and deserves is a parent who is sparky.

Hämnden

Författare:

Björnfrö (fint namn!) är 14 år och son till hövdingen i en jägarstam vid tidig stenålder. Han är osäker, som så många i den åldern och orolig inför det mandomsprov han ska genomgå tillsammans med de andra i samma ålder. De ska göra en resa ut på det iskalla havet och de vet inget om vad som väntar. Kanske kommer de inte alla tillbaka? Björnfrö tyngs av pappans besvikelse över sin svage son men resan visar att annat än rå styrka behövs.
Hämnden av Magnus Ljunggren är en välskriven och spännande berättelse om lojalitet och mod och den passar för skolår 5-9.