Djupgraven

Författare: ,

Tuva är 12 år och bor ute på en ö i Stockholms skärgård. Hon har alltid känt sig annorlunda och utanför, men har på något sätt accepterat det. Så länge hon kan minnas har hon undrat över vad som egentligen hände den där gången när hon som baby föll överbord och senare hittades på en strand med tre konstiga rivmärken bakom varje öra. Hon har alltid älskat vattnet omkring sig, men nu har hon börjat känna av det finns något ondskefullt som rör sig under vattenytan och hon vill helst bara hålla sig på land.
En dag ska hennes klass genomföra ett orienteringsprov. Dimman ligger tät och skolsyster Maria är med och delar ut visselpipor som de uppmanas att använda om de hamnar i nöd. Det tröjor inte länge innan Tuva stöter på en av sina klasskompisar, Rasmus, irrandes runt med tom blick, medan deras klasskompis Axel är helt försvunnen. Efteråt tror sig Rasmus inte minnas någonting, men det gör Tuva och tillsammans måste de försöka stoppa de mörka krafter som rör sig i det mörka vattnet. Tova undrar så hur hon ska klara av att kämpa mot det mörka, hon som bara är en vanlig liten människa. Eller är hon det?
Djupgraven är den första delen av tre om Havsfolket skriven av Camilla och Viveca Sten. Kapitlen är korta och spänningen stiger hela tiden, och detta är en riktigt spännande och lagom läskig bok som handlar om nordisk folktro och skärgårdsskrock men också om vänskap, utanförskap och mod. Kapitlen är korta, spänningen stiger hela tiden och man vill bara fortsätta att läsa. Passar för årskurs 6 och 7.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Mitt klimatkatastrofala liv

Författare:

mitt klimatkatastrofala livDet gör lite ont att läsa Mitt klimatkatastrofala liv av författaren Saci Lloyd.
Laura, bokens berättare och huvudperson, bor med föräldrar och syster i ett hus i Carlton i sydvästra delen av London. Hennes liv håller på att förändras dramatiskt eftersom  Storbritannien  just beslutet att bli först i Europa med att minska koldioxidutsläppen med 60 % och ”ransoneringskort” ska delas ut  till alla medborgare. Det handlar om drastiska förändringar och familjen har det ändå inte lätt med relationerna. Laura är omväxlande arg och överseende, frustrerad, rädd och chockad.
Boken Mitt klimatkatastrofala liv är Lauras dagbok över den första tiden efter införandet. Det är en intensiv skildring av ett samhälles sammanbrott sett genom en tonårings ögon.
I rask takt förändras livsvillkoren, både av de enorma energibesparingarna som gör husen och skolorna kalla, arbetstiderna begränsade och resorna oförutsägbara och av de nya klimatkatastrofer  som slår ut delar av London.
Men mitt i allt detta finns både syskonbråk, kärlek, solidaritet och överraskningar. Pappa skaffar en gris – som Laura motvilligt blir oerhört förtjust i, hon lär känna grannen Arthur, en ensam gammal man och en oväntad vänskap uppstår.
Laura ser sina föräldrars försök att hantera situationen, ibland förtvivlar hon, ibland skäms hon och ibland blir hos stolt. Och när allt verkligen ställs på sin spets och det handlar om liv och död – då försvinner gamla gräl och man vet var man hör hemma. Och just där och då, på ett tak i ett översvämmat och utslaget London, finner Laura kärleken.

Den här boken skrevs redan 2008 och en del av det som beskrivs här har hänt – om än inte i London.Det är både en spännande ungdomsbok om att klara en förändrad livssituation och en påminnelse om de svåra utmaningar vi har att möta den närmaste framtiden över hela världen. Boken är lätt att läsa och även om man blir lite galen på Laura ibland är hon en person man tar till sitt hjärta. Och berättelsen har inget sockersött slut. Men det finns hopp om att det går att leva ändå.