Ögat: 13 korta skräckhistorier

Författare:

I denna mycket lättlästa bok får vi ta del av 13 korta historier på temat skräck. Tänk att det kan bli så läskigt med så få ord! Texterna av Emma Frey-Skøtt och bilderna av Elin Jonsson kan ge vem som helst rysningar.

De korta novellerna på 5-10 rader lämnar många tankar och funderingar öppna som det går att spinna vidare på. Det korta formatet snarast förstärker det otäcka och gör så att historierna fortsätter i läsarens fantasi. Målgruppen är unga vuxna och funkar för den som behöver lättläst från åk 7 och uppåt (men kanske inte om man är lättskrämd).

Här finns ett lektionsförslag för gymnasiet – textanalys och skrivuppgift.

Milos flykt

Författare:

9789186651756Åsa Storck har skrivit den här starka boken om pojken Milo. Milos familj är flyktingar i Sverige som ska utvisas till sitt hemland och därför måste hålla sig gömda. Familjen måste hela tiden flytta till nya adresser så att inte myndigheterna får reda på var de är. Milo och hans syster får inte gå ut och leka för då kan någon börja undra vilka de är och kanske rapportera till polisen. Men Milo känner sig ensam och längtar efter att träffa andra barn, längtar efter att få kompisar. En dag smiter han ut och står utanför fotbollsplanen. Där träffar han Elias som frågar om han vill vara med och spela. Åsa Storck lyckas med ett enkelt språk förmedla Milos känslor och längtan. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne, och innehållet lämpar sig nog bäst från årskurs 4.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen