Värsta brorsan
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Värsta brorsanStorebror Erik är snällast, tuffast och framförallt lillebror Toms bästa kompis. Men det tre år i åldersskillnad mellan bröderna. Efter en härlig sommar på landet ska Erik börja i åttan och lillebror finner sig plötsligt helt bortkopplad från Eriks liv. Övergiven! En rent helvetisk oro och ilska tar plats inom lillbrorsan och den bara måste få utlopp på något sätt.
Värsta brorsan av Cilla Naumann är första boken om Tom  och den berättar så att det känns i hjärtat om de starka känslor som kan skaka om en 12-årings inre när livet och man själv förändras, utan att något dramatiskt hänt.
Boken har några år på nacken och vi har bara en enda klassuppsättning av den, men det är en bra och användbar bok som kan ge underlag till många samtal om starka känslor, utanförskap, vrede, sorg och om förändring.
I de senare böckerna om Tom, Kulor i hjärtat och 17 timmar härifrån, är han äldre och författaren vänder sig till en äldre läsekrets i högstadieåldern.

17 timmar härifrån
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

17 timmar härifrånCilla Naumanns huvudperson Tom har vi mött förut, i böckerna Kulor i hjärtat och Värsta BrorsanHan tänker och växer till och relationen till familj och omgivning förändras.
I 17 timmar härifrån får Tom följa med bästisen Kalle, hans mamma Anna och ”plastpappa” Juan till Colombia över jullovet. De åker för att uppleva Juans hemland, men i första hand för att Juan vill försöka hitta sin försvunna moster Christina.

Det blir ett omtumlande och långt ifrån enkelt möte med ett land som fungerar helt annorlunda än det Sverige Tom är van vid. Den brutala skillnaden mellan fattiga och rika, mellan hög och låg. Det fula och smutsiga och det svindlande vackra. Han konfronteras med sina egna fördomar och förutfattade meningar då både människor och natur visar sig vara något helt annat än det han trott.
Det är en resa som  förändrar Tom och boken skildrar väldigt fint det främlingskap och den kluvenhet som uppstår när han återkommer hem till allt det vanliga. Han har erfarenheter och bilder som han inte alls kan dela med familjen, de skulle inte förstå. Och han vill inte heller.
En bok med viktiga insikter och där många kan känna igen sig, i en värld som är både himmel och helvete på samma gång.

Kulor i hjärtat
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Kulor-i-hj-C3-A4rtatÅtta intensiva berättelser om Tom och hans värld av författaren Cilla Naumann. Tom är en kille som bor på söder i Stockholm och åker med brorsan och föräldrarna till landet på sommaren. Han berättar om vanliga saker och händelser som på något sätt kan bli skrämmande, ett besök på ikea där kompisens lillasyster kommer bort, en cykelfärd på mörka parkvägar där mörkerrädslan bara växer…
Trovärdigt och roligt och allmängiltigt. Berättelser att bära med sig och absolut en bok som man kan samtala om i klassen.