Flickornas historia / Flickornas historia Europa

Författare: ,

Flickornas historiaHistorien skrivs nästan alltid av den som har makten… och det som berättas handlar också ofta om dem. Därför läser vi så ofta om kejsare, kungar, hövdingar och krig när vi ska lära oss om den tid som varit. De har nästan alltid varit män. Sällan har historien handlat om kvinnor, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Men nu finns den – Flickornas historia!
Författaren Kristina Lindström har tillsammans med tecknaren Anna-Clara Tidholm skrivit och illustrerat inte bara en, utan två böcker, som berättar om trettiofyra flickors liv från stenålder/antiken till våra dagar.
Den första Flickornas historia handlar om 17 olika flickor som levde här i Sverige/Norden. Varje kapitel berättar om ett flicköde i en viss tidsepok. Aulis som levde under Bronsåldern, Tola som levde under 1100-talet då Sverige kristnades, Katrina 14 år som mot sin vilja gifts bort på 1200-talet, Eva som flyttar från svältens Sverige till Amerika på 1800-talet… Korta fina berättelser som avslutas med en liten faktaruta om tiden flickorna levde i.
En historieskrivning från marken – inte från maktens höjder. Om vanligt liv och Flickornas historia Europavanliga människors villkor – inte bara flickornas historia utan Sveriges historia.

Den andra, Flickornas historia Europa, har berättarröster från sjutton olika platser och tider runt om i Europa. Från Eirene som var en av flickorna i den kvinnliga poeten Sapfos hus år 600 före Kristus, Majrike i Holland under 1700-talets upplysningstid vars far kämpar mot slaveriet, Caitlin från hungersnödens Irland på 1800-talet, Ewa från andra världskrigets Polen till Emina som bor i det belägrade Sarajevo under Bosnienkriget under 1990-talet.
Några av flickorna har funnits på riktigt, andra är skapade av författaren – men deras tid och deras villkor är historisk verklighet. Genom deras ögon ser vi hela den brokiga, sorgliga och levande historia ur vilken vår tids Europa vuxit fram.

Kristina Lindström är en underbar författare som trots korta kapitel och ett enkelt och rakt språk lyckas måla upp de olika tiderna, platserna och personerna levande och engagerande. De här böckerna kan läsas av både yngre och äldre med stor behållning och vidgat historiskt perspektiv. Man ser hur man även i Sverige halshuggit tolvåringar som stämplats som häxor, gift bort flickor mot deras vilja och låtit barn arbeta och slita lika hårt som de vuxna under historiens gång. Och man förstår att frihet och rättvisa, jämlikhet och ett samhälle som inte gör skillnad på människor – det är inget man får gratis – det är något vi alltid måste sträva mot, även om vi i vår tid och i vårt land kommit en bit på väg.