Närmar du dig mjukt

Författare:

Likt ett nutida Romeo-och-Juliakärlekspar kämpar Ellie och Jeremiah i Jacqueline Woodsons bok Närmar du dig mjukt för att få vara tillsammans. Ellie och Jeremiah vet från första stund de möts att de hör ihop, nu och för alltid. Men att hon är judinna och att han är svart är något som omgivningen har svårare att acceptera än vad de båda hade trott. De få stunderna som de får tillsammans kan närmast beskrivas som magiska, men ideligen dyker det upp saker som hindrar dem från att få vara tillsammans.
Trots att läsaren redan från början vet att denna kärlekssaga kommer att få ett tragiskt slut, så är det med en fin magkänsla som man följer berättelsen om dessa unga människors kärlek. I vartannat kapitel berättar Ellie i jag-form och i vartannat kapitel berättas Jeremiahs historia i tredjeperson. Boken passar bra att läsa i årskurs 7-9 och på gymnasiet.

Vi har den även på engelska.

Flickornas historia / Flickornas historia Europa

Författare: ,

Flickornas historiaHistorien skrivs nästan alltid av den som har makten… och det som berättas handlar också ofta om dem. Därför läser vi så ofta om kejsare, kungar, hövdingar och krig när vi ska lära oss om den tid som varit. De har nästan alltid varit män. Sällan har historien handlat om kvinnor, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Men nu finns den – Flickornas historia!
Författaren Kristina Lindström har tillsammans med tecknaren Anna-Clara Tidholm skrivit och illustrerat inte bara en, utan två böcker, som berättar om trettiofyra flickors liv från stenålder/antiken till våra dagar.
Den första Flickornas historia handlar om 17 olika flickor som levde här i Sverige/Norden. Varje kapitel berättar om ett flicköde i en viss tidsepok. Aulis som levde under Bronsåldern, Tola som levde under 1100-talet då Sverige kristnades, Katrina 14 år som mot sin vilja gifts bort på 1200-talet, Eva som flyttar från svältens Sverige till Amerika på 1800-talet… Korta fina berättelser som avslutas med en liten faktaruta om tiden flickorna levde i.
En historieskrivning från marken – inte från maktens höjder. Om vanligt liv och Flickornas historia Europavanliga människors villkor – inte bara flickornas historia utan Sveriges historia.

Den andra, Flickornas historia Europa, har berättarröster från sjutton olika platser och tider runt om i Europa. Från Eirene som var en av flickorna i den kvinnliga poeten Sapfos hus år 600 före Kristus, Majrike i Holland under 1700-talets upplysningstid vars far kämpar mot slaveriet, Caitlin från hungersnödens Irland på 1800-talet, Ewa från andra världskrigets Polen till Emina som bor i det belägrade Sarajevo under Bosnienkriget under 1990-talet.
Några av flickorna har funnits på riktigt, andra är skapade av författaren – men deras tid och deras villkor är historisk verklighet. Genom deras ögon ser vi hela den brokiga, sorgliga och levande historia ur vilken vår tids Europa vuxit fram.

Kristina Lindström är en underbar författare som trots korta kapitel och ett enkelt och rakt språk lyckas måla upp de olika tiderna, platserna och personerna levande och engagerande. De här böckerna kan läsas av både yngre och äldre med stor behållning och vidgat historiskt perspektiv. Man ser hur man även i Sverige halshuggit tolvåringar som stämplats som häxor, gift bort flickor mot deras vilja och låtit barn arbeta och slita lika hårt som de vuxna under historiens gång. Och man förstår att frihet och rättvisa, jämlikhet och ett samhälle som inte gör skillnad på människor – det är inget man får gratis – det är något vi alltid måste sträva mot, även om vi i vår tid och i vårt land kommit en bit på väg.

Liar & Spy

Författare:

Georges bor i Brooklyn. Hans pappa har fått sparken från sitt jobb, mamman måste arbeta varje natt på sjukhuset och han hatar verkligen skolan. I skolan är Georges till en början ganska ensam, hans bästa kompis har övergivit honom och han blir mobbad av de jobbigaste killarna i skolan.
Men när Georges och hans familj flyttar till ett nytt lägenhetshus träffar han Safer och hans lillasyster Candy och det blir början till en annorlunda vänskap.
Georges är döpt efter föräldrarnas favoritkonstnär Georges Seurat som målade sina tavlor med en speciell ”prickteknik” (pointilism). Meningen var att tavlorna skulle betraktas från ett visst avstånd. Om man står för nära ser man bara en massa prickar i olika färger, men om man tar ett steg tillbaka så framträder tavlans verkliga motiv.
Familjen använder sig av Seurats målarstil som en metafor för livet; att alltid, och då särskilt vid motgångar, ta ett steg tillbaka och försöka se ”the big picture”. Det fungerar hyggligt för Georges, tills det inte längre gör det. För rätt snart börjar de här olika jobbiga ”prickarna” i vardagen växa och växa tills det att de känns övermäktiga.
Språket är enkelt och elegant på samma gång. Rebecca Stead har en förmåga att skriva komplicerade berättelser med en lätthet som känns väldigt amerikanskt (tänk Kate DiCamillo). Du hittar inte en överflödig mening i hela boken, varenda ord känns genomtänkt. Vi tycker mycket om den här boken och tror att man kan läsa den från år 6 och uppåt.

The outsiders

Författare:

The-2BoutsidersThe Outsiders av S.E. Hinton är berättelsen om den fjortonåriga Ponyboy i 60-talets USA. Han är en tystlåten och blyg pojke, som gör ganska bra ifrån sig i skolan. Han bor tillsammans med sina två bröder, Sodapop och Darrel, i de fattiga kvarteren i Tulsa, Oklahoma. De tre bröderna lever ensamma sedan deras föräldrar omkom i en bilolycka, och den äldsta brodern Darrel jobbar hårt för att hålla ihop och ta hand om deras lilla familj.
De är alla tre medlemar i ”The greasers”, ett gäng raggare, ständigt i konflikt med överklassgänget Socs. Sent en kväll blir Ponyboy och hans bästa vän, Johnny, påhoppade av några äldre killar från det rivaliserande gänget, för att ha pratat med ”deras” tejer. I tumultet som utbryter dör den ena Socs-killen av ett knivhugg.
Ponyboy och Johnny tvingas nu fly, både från rättvisan och för sina liv. Samtidigt trappas konfliken mellan de båda gängen upp, för att nå sin kulmen i en slutlig uppgörelse…
Det är en berättelse om klasskonflikter, broderlig kärlek och mognad. Den har kritiserats för att vara våldsam, men betraktas nu mer som en klassiker i ungdomslitteraturen och har många likheter med Westside story.