”Jag hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon…” så inleder Anne Frank sin dagbok 12 juni 1942.
Hon låtsas att dagboken, som får namnet Kitty, är en förtrogen väninna till vilken hon kan anförtro just allt. Till en början skriver hon bara för sin egen skull, men efter en radiosändning under våren 1944 där utbildningsministern uppmanar till att samla in alla vittnesbörd från den tyska ockupationen, bestämmer hon sig för att hon vill publicera sin dagbok efter kriget.
Anne Frank flyttade med sin familj från Tyskland till Nederländerna då Hitler kom till makten 1933. Sommaren 1942 gick de under jorden i ett hemligt annex till hennes fars kontorsbyggnad. Totalt var de i slutändan åtta personer i det lilla gömstället, där de levde i drygt två år. Hennes anteckningar slutar ganska abrupt 1 augusti 1944 och 4 augusti blev de gripna och bortförda av polis. Anne Frank och hennes syster deporterades till Bergen-Belsen, där de båda dog av fläcktyfus. Bara en dryg månad innan koncentrationslägret befriades av brittiska trupper…
Det blir inte så mycket en berättelse om andra världskrigets fasor som en berättelse om en tonårstjej. Trotts den ständiga vaksamheten och den påfrestande isoleringen berättar hon ingående om sin egen utveckling och sina relationer i det microkosmos som är gömstället. Upprepade gånger uttrycker hon en önskan om att bli författarinna, och hennes dagbok har blivit en av världens mest kända skildringar av judarnas flykt undan den nazistiska förföljelsen. Från åk 5.
Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen