Om det var krig i Norden

Författare:

om-detvarkrigJanne Teller skrev den här lilla boken, eller tankeexperimentet som hon kallar det, för att ändra danskarnas attityd mot flyktingar och få dem att verkligen förstå och sätta sig in i flyktingars situation. I ursprungstexten är det krig i Danmark och i den svenska översättningen har man ändrat till Sverige för att komma läsaren ännu närmre.
Boken är formgiven som ett pass och rymmer riktigt fina illustrationer som lyfter den enkla texten. Janne Teller berättar om en familjs flykt från ett totalitärt Sverige till det fredliga men främmande Mellanöstern.
Sedan den Europeiska unionens kollaps har Sveriges nya diktator försökt skapa en stormakt i Norden och startat ett krig mot sina grannländer. Snart blir det omöjligt att stanna kvar i Sverige eller ens det krigshärjade Europa. Det enda hoppet för familjen är att sälja sina få tillhörigheter och lita på suspekta människosmugglare för att ta sig till Egypten.

Pojken som är berättaren i familjen pendlar mellan hopp och förtvivlan genom den farliga flykten från Sverige, livet på flyktinglägret och en hopplös väntan på uppehållstillstånd. Ett liv i limbo. När livet stabiliseras något och det långsamt blir lättare i det nya landet finns den dagliga diskrimineringen och den där känslan av att aldrig riktigt bli en första klassens medborgare kvar.

Genom att göra det främmande till något som kan hända dig och mig här och nu och inte “den andre” blir läsningen starkare och svårare att värja sig mot.
Vi tycker att man kan läsa den här boken från högstadiet och uppåt.

Lärarhandledning: Om det var krig i Norden

Du kanske också vill läsa