Varje människas liv är en berättelse, men en del är mer dramatiska än de flestas. Som Ramiz berättelse. Som inte är en fantasi utan en berättelse ur verkligheten.
Ramiz är en ung romsk pojke, för författaren Gunilla Lundgren har han berättat om sin långa väg till Sverige. Från tyskt medelklassliv förvisas familjen till till Kosovo mitt under inbördeskriget. Där fick de leva gömda i morföräldrarnas hus. Så dyker plötsligt några män upp och misshandlar och för bort pappa. Han kommer inte tillbaka. Situationen bli ohållbar, morföräldrarna hjälper dem att fly för att överleva. Det blir en lång resa som slutar i Sverige. Men hur säkert är det här? Skulle de få stanna eller bli tillbakaskickade till Kosovo igen?
Språket är rakt, enkelt och kortfattat. Tonen stillsam och saklig, trots att den berättar om oerhörd stress och svåra upplevelser. Ramiz flykt är en berättelse som kryper in under skinnet och stannar kvar. En viktig bok! Den ger oss en inblick i både bakgrunden till flykt idag och i hur svensk flyktingmottagning fungerar.
Kan läsas från årskurs sex och uppåt och ge underlag till många viktiga samtal.
Pingback: Prata om värdegrund – boken ger ingången | Skolbiblioteksbloggen
Pingback: Eu-medborgare och antiziganism | Kulan