The outsiders

Författare:

The-2BoutsidersThe Outsiders av S.E. Hinton är berättelsen om den fjortonåriga Ponyboy i 60-talets USA. Han är en tystlåten och blyg pojke, som gör ganska bra ifrån sig i skolan. Han bor tillsammans med sina två bröder, Sodapop och Darrel, i de fattiga kvarteren i Tulsa, Oklahoma. De tre bröderna lever ensamma sedan deras föräldrar omkom i en bilolycka, och den äldsta brodern Darrel jobbar hårt för att hålla ihop och ta hand om deras lilla familj.
De är alla tre medlemar i ”The greasers”, ett gäng raggare, ständigt i konflikt med överklassgänget Socs. Sent en kväll blir Ponyboy och hans bästa vän, Johnny, påhoppade av några äldre killar från det rivaliserande gänget, för att ha pratat med ”deras” tejer. I tumultet som utbryter dör den ena Socs-killen av ett knivhugg.
Ponyboy och Johnny tvingas nu fly, både från rättvisan och för sina liv. Samtidigt trappas konfliken mellan de båda gängen upp, för att nå sin kulmen i en slutlig uppgörelse…
Det är en berättelse om klasskonflikter, broderlig kärlek och mognad. Den har kritiserats för att vara våldsam, men betraktas nu mer som en klassiker i ungdomslitteraturen och har många likheter med Westside story.

Du kanske också vill läsa

Ett svar på “The outsiders”

  1. Pingback: Jonas Hassen Khemiri om livsviktiga texter | Kulan