Snögrottan

Författare:

David och Andreas har byggt en snögrotta i en enorm snöhög och där ligger de och spanar på alla som går förbi. Men så kommer plogbilen och de båda pojkarna blir levande begravda och är övertygade om att de ska dö. Som tur är blir de hittade och till allas lättnad klarar de sig utan några större fysiska men. ”En riktig solskenshistoria” kallar en reporter det, men Joel och David och Andreas förstår inte vad han menar. Glädjen över att ha överlevt gör det svårt för andra att förstå att de fortfarande har kvar rädslan för att bli instängda. För hur ska man komma vidare efter en kris? Hur bearbetar man ett trauma man varit med om?
Vid sidan om själva berättelsen om snögrottan löper också en historia om vänskap. I klassen går nämligen Jonas som gör dumma saker mot alla. Kanske var det till och med han som gjorde så att David och Andreas blev instängda i grottan? Det är ju skönt att ha någon att skylla på. Eller beror hans beteende på hur han har det hemma? Och kan man bli kompis med någon som beter sig dumt?

När författaren Laura Trenter skrev Snögrottan utgick hon från en verklig händelse och vidareutvecklade den. De personer som är med i boken finns inte på riktigt, men som medförfattare till boken står Joel Prisell och Christoffer Asklöf som var de som var med om själva händelsen.

En herrgårdssägen

Författare:
Herrgårdspojken Gunnar Hede studerar vid universitetet i Uppsala när han får veta att hans barndomshem, Munkhyttan i Dalarna, är på väg att sättas i konkurs. Han avbryter då sina studier för att vandra omkring som speleman för att tjäna pengar så att han kan rädda sitt älskade barndomshem. Men gång på gång drabbas han av nederlag och han sjunker allt längre in i en djup depression. Vid hans sida finns Ingrid, flickan som älskar honom och som försöker göra allt för att rädda honom. Det är en bok om kärlekens kraft, och om att accepteras för den man är.

Halv elva en sommarkväll

Författare:

Halv elva en sommarkvällEtt franskt par, Marie och Pierre, är på bilresa i Spanien tillsammans med sin lilla dotter Judith och en väninna. En kväll stoppas de på sin resa av ett kraftigt oväder. De blir fast på ett hotell i en mindre stad på landet, där ett svartsjukedrama just ägt rum. En man har dödat sin unga fru och hennes älskare. Nu gömmer sig den försmådde maken någonstans i staden. Polisen genomsöker hus efter hus i sin jakt på mördaren, medan åskan dundrar och regnet öser ner.
Under tiden utspelar sig ett kärleksdrama mellan romanens huvudpersoner. Marie ser hur en stark passion utvecklas mellan hennes man och deras väninna Claire. Hon förstår att Pierre och Claire snart kommer att ge efter för sina känslor och hon bedövar sin svartsjuka med alkohol. Samtidigt börjar hon fantisera om och identifiera sig med mördaren som är på flykt. När hon plötsligt får syn på honom, så ställs hon inför ett stort beslut; ska hon ange eller hjälpa honom.

Ovädret och regnet och senare den starka hettan, förstärker rytmen i den här lilla romanen. I Halv elva en sommarkväll skildras känslor och stämningar med stor komplexitet, samtidigt som det är en enkel, stram och filmisk berättelse, både i handling och språk. Boken ingår i serien Alla tiders klassiker, du kan läsa mer om den och andra klassiker här.

Fantastic mr Fox

Författare:

De tre bönderna Bönne, Buns och Bena är oerhört elaka och själviska. Och de avskyr räven över allt annat. En tjuv härjar i trakten och de har listat ut att det måste vara han som är boven. De beslutar sig för att gå ihop för att fånga honom. Tyvärr anar de inte alls vem de har att göra med. Herr Räv är listigare än få och han har helt andra planer…

Odysseus resa

Författare:

Odysseus-resaOdysseus resa är en förstås en riktig klassiker. Det är också en tusenårig saga och ett äventyr. Här är det Thomas Danielsson som återberättar historien om Odysseus och hans färd över havet. Alla på skeppet har fått nog av krig och umbäranden och de vill hem till sin ö, Ithaka. Men Olympens gudar lägger sig i och det är först efter många mustiga äventyr som Odysseus och hans män slutligen når fram. I boken ingår en översikt över de viktigaste gudarna och gudinnorna. Boken är lättläst och passar för både mellan- och högstadiet.

Jorden runt på 80 dagar

Författare:

Jorden-2Brunt-2Bp-25C3-25A5-2B80-2BdagarÅret är 1872 när den excentriske gentlemannen Phileas Fogg slår vad om 20.000 pund på att man kan åka runt jorden på åttio dagar. För att bevisa att han har rätt ger sig herr Fogg iväg med sin betjänt Passepartout redan samma kväll.
Det blir en äventyrlig resa, och en hård kamp mot klockan. Tack vare Foggs kallsinnighet övervinner de de flesta hindren och allt ser ut att gå bra. Ändå verkar det som om Phileas Fogg och Passepartout kommer förlora vadet på grund av ett enda litet misstag…
Jules Verne skrev Jorden runt på 80 dagar i början på 1870-talet, och sedan dess har den blivit en av världens mest lästa reseskildringar. På Cirkulationsbiblioteket har vi den i både fulltext-version och Maj Bylocks återberättade version.