Min morbror trollkarlen

Författare:

”Min morbror trollkarlen” är den första delen i serien Narnia. Det här är berättelsen om något som hände i slutet av 1800-talet. Det är en berättelse av stor vikt, för den förklarar hur alla resorna mellan vår värld och landet Narnia började. För att pröva kraften hos ett par magiska ringar skickas pojken Digory och hans kamrat Polly ut i det okända. De hamnar i en främmande värld och får med egna ögon uppleva hur landet Narnia föds, själva skapelsen. De möter även Aslan, lejonet, som utstrålar en sådan godhet och kraft att barnen inte tvekar att på hans uppdrag ge sig ut i Narnia för att bekämpa de onda makter som hotar denna värld. I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I serien ingår titlarna ”Min morbror trollkarlen”, ”Häxan och lejonet”, ”Hästen och hans pojke”, ”Caspian, prins av Narnia”, ”Kung Caspian och skeppet Gryningen”, ”Silvertronen” och ”Den sista striden”.

Ingela Shingela

Författare: ,

29659477_O_11900-talet är de stora förändringarnas sekel: industrialismen, arbetarrörelsen, kvinnoemancipationen, världskrigen, filmen, radion, bilen, TV:n….
Tomas Blom ger oss tio spännande berättelser om seklets barn, illustrerade av Sara Lundberg och varvat med faktasidor av Gudrun Wessnert.
Ingela Shingela tar sin början år 1897 då den stora Stockholmsutställningen äger rum och slutar knappt hundra år senare med berättelsen om en husockupation år 1978. Hela tiden med ett personligt och engagerande perspektiv.

Spetshäxan

Författare:

Det här är en brokig roman från Gustav den tredjes tid skriven av Gudrun Wessnert, som är så duktig på just historiska berättelser. Anna Christina rymmer från svält misär i den trånga staden och infångas av Spetshäxan – och inte blir livet lättare nu! Hon blir satt att knyppla fina spetsar tillsammans med andra barn, ett hårt arbete från morgon till kväll. Men Anna Christinas livslust och längtan ut är stor och hon försöker komma på hur hon ska kunna rymma och skapa sig ett annat liv. En pojke från en fin familj kommer i hennes väg och de två ser sina livsöden mötas. Dramatik och spänning och mustigt berättande i 1700-talsmiljö fyller boken.

Coraline

Författare:

CoralineCoraline har flyttat in i ett äldre hus med sina föräldrar. En regnig eftermiddag utforskar hon huset och finner en dörr som leder in till ett annat hus som ser precis ut som hennes, men som samtidigt är väldigt annorlunda. Snart upptäcker hon att huset är bebott av en annan mamma och en annan pappa som vill att hon ska stanna hos dem för alltid. Coraline måste uppbåda all sin förslagenhet för att lyckas ta sig hem igen. Som tur är har hon en vän i den spegelvända verklighet som hon har hamnat i – katten.

På engelska har vi den som textbok och som seriebok och som textbok på svenska.

Det här är en härlig rysare på lättläst engelska som kan läsas från skolår 5 till 9.