Den riktiga solen

Författare:

Salman längtar så till sommarlovet – då ska familjen resa till Spanien och Salman ska få flyga för första gången! Mamma är orolig att Salman ska bränna sig i ”den riktiga solen”, den som funkar bättre än den i Sverige och har köpa solkräm ”med fett bra skydd”.
Men så ringer pappas telefon och inget blir som planerat. Salmans faster i Baluchistan behöver hjälp och familjen måste ställa in resan till Spanien och åka till fastern istället. Salman känner sig till en början väldigt arg och besviken, men inser snart att detta är en resa som kommer att förändra honom för alltid. För första gången får han möta sina föräldrars land och den släkt som finns kvar där och han kan se hur olika, men ändå lika, deras liv är. Det blir även en farlig resa eftersom Salmans föräldrar en gång lämnat sitt hemland och därför ses som misstänkta i de styrandes ögon. En dag blir Salmans pappa hämtad av polisen och rädslan och ovissheten för vad som ska hända med honom är förstås stor. Han friges, men endast för att han har skrivit under ett papper till regimens fördel.
En lättillgänglig berättelse för mellanåldern som handlar om Salmans både inre och yttre resa och om modet att våga göra det man tror på, hur farligt det än kan vara. Vi tänker att den passar allra bäst att läsa i årskurs 5 och 6, men att även de som kommit långt i sin läsning i årskurs 4 kan läsa den.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Morris Mohlin på iskallt uppdrag

Författare:

Morris Mohlin är tretton år och har en förmåga att verkligen trassla till det för sig. Han råkar ut för den ena pinsamheten efter den andra, men på något sätt så löser han de flesta situationerna även om lösningarna i sig kan leda till ännu fler pinsamheter.

Morris kan kalla sig både sloganmästare, mobilglaskrossare och kattmördare. Han jobbar extra som lejon på ett lekland och betald låtsaspojkvän till Mirre. Allt för att tjäna ihop pengar för att kunna laga glaset på sin mobil, som spruckit ÄNNU en gång…

Boken är pinsam ibland men framförallt rolig och det roliga förstärks av de pricksäkra små illustrationerna av Kalle Landgren. De som gillar Dagbok för alla min fans gillar nog också Morris Mohlin – men får vara beredda på lite mer text. Passar särskilt bra för åk 5-6.

Vinternoveller

Författare:

I den första novellen ”Vi kan inte hjälpa alla” möter vi en ung, ensamstående mor på väg hem från förskolan med dottern. Det var ju meningen att de skulle gå hela vägen, men så kissar dottern på sig, och kanske borde de ta bussen? Men om de tar bussen hem räcker pengarna inte över helgen och de kan inte tjuvåka på bussen för det skulle dottern förstå att det är fel att göra så. Istället hamnar de i köpcentret där mamman lovat sin dotter ett par nya trosor för det är vinter och kallt och då kan man inte gå i blöta trosor. På vägen in möter de en tiggare som dottern så gärna vill hjälpa. Mamman har inte en tillräckligt bra förklaring till varför de inte ska skänka pengar så hon ger mannen en del av deras sista slantar. Dottern är lycklig men i mamman river oron över hur de ska klara sig. En novell om hur svårt det är att vara människa. Att vilja göra rätt för sig och stå fast vid sina principer även i tider när man helst vill ge upp. Vad det innebär att vilja ge sitt barn allt vackert i hela världen, men att bara ha 40 kr när ett par trosor kostar 49 kr och det är flera dagar till nästa lön.

I ”Rätt Thomas” har jag-berättaren Thomas nyss kommit ut ur fängelset. Thomas ser fram emot att han på kvällen ska han få besök, med övernattning, av sin lilla son Leon. Nu ska det äntligen bli förändring, han ska ta tag i livet och sluta dricka alkohol! Han måste bara köpa en kudde till barnet. Han har ångest redan när han kliver in i butiken. Expediternas frågor – vilken sorts kudde? vilket material? – stressar honom tills han når sin gräns och lämnar affären med en känsla av misslyckande. Utanför möter han gamla skolkamraten Vibeke, de två går till en pub tillsammans.

Den sista novellen ”Syskon” handlar om 17-åriga Rebekka, som hittar ett brev adresserat till hennes psykiskt instabila mor och som därefter rymmer hemifrån med sina småsyskon, i ett försök att rädda familjen från oundviklig splittring. Rebekka vill ta med sig syskonen till en stuga långt ute i ingenstans och under den iskalla promenaden dit sker också tillbakablickar till familjens stökiga och sorgliga liv fram till nu. Man förstår varför Rebekka vill fly undan samtidigt som man med skräcken i halsen hetsläser för att se om de överlever promenaden i kylan.

En novellsamling som berör och stör! Novellerna väcker starka känslor och många funderingar och skakar om ens vanliga vardagstankar. Den första novellen ”Vi kan inte hjälpa alla” är obligatorisk läsning för många gymnasieelever i Norge. Rishøj är en mycket intressant författare från vårt nordiska grannland.

Häxan och lejonet

Författare:

Syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett hus på landet undan flyganfallen i London under andra världskriget. Genom ett klädskåp kommer de allihop till landet Narnia. Här härskar den grymma drottningen Vita Häxan. Men enligt en gammal sägen ska en gång fyra av Adams och Evas söner och döttrar komma till Narnia och då kommer lejonet Aslan, Narnias skapare, åter och befriar landet ur häxans våld.