Prinsen av Porte de la Chapelle

Författare:

Efter tre år i Sverige blir Salar tvungen att lämna allt, efter avslag på avslag om att få stanna. Han måste fly från Sverige och kliver på tåget i Malmö. Vad väntar honom nu? Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj och de liv han levt i Sverige.

Salar hamnar till slut i Paris och tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib, som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Även i Svenska kyrkan hittar han en trygghet i det annars hårda livet bland råttor, rädsla och polisrazzior.

Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkligheten. Författaren Annelie Drewsen har intervjuat många ungdomar som lever på gatan i Paris, många av dem med starka band till Sverige. Boken väcker många frågor och är ett bra diskussionsunderlag om exempelvis vem som passar in i ett samhälle och vem som får står utanför.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Spring, Amina!

Författare:

Amina har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hennes mamma är kvar i Somalia så Amina får snabbt lära sig att klara sig själv. En klasskompis övertalar Amina att följa med på löpträning och det visar sig att hon är riktigt snabb. Snart står Amina på startlinjen i sin första löptävling.

Boken ger en inblick i hur det kan vara att komma ny till ett helt främmande land. Den passar för…

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Kom igen, Amina

Författare:

Detta är den andra fristående boken om Amina som kommit som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Hon längtar efter sin mamma som är kvar i flyktinglägret, samtidigt som hon förbereder sig för den stafett som hennes friidrottsklubb ska tävla i. Hon vet att hon är riktigt snabb, men problemet är växlingen – Hur ska det gå?

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

 

Astrid Lindgren – ett liv

Författare: ,

En lättläst bok för den som är ny i Sverige – och för alla andra! Boken om Astrid Lindgren av Annelie Drewsen och Cilla Dalén är inte bara lättläst och informativ utan också väldigt trevlig. Vi får läsa om Astrid och om hur det började, det vill säga om hennes barndom, uppväxt, ungdomstid och väg ut vuxenlivet. Och förstås, om hur hon kom att bli en av vår tids mest älskade barnboksförfattare. Boken har många illustrationer, foton från olika tider. På slutet får vi en lista på vad Pippi Långstrump heter på flera olika språk – kul! Vi har även köpt in boken på arabiska, persiska och tigrinska.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Dagboken

Författare:

Det här är en lättläst bok av Annelie Drewsen, utgiven på Vilja förlag. Den handlar om Tarek som befinner sig i Sverige i väntan på – ja att livet ska gå vidare ungefär. Han vill lära sig svenska men han tycker det är svårt. Han är ensam. En dag får han en dagbok av sin lärare och när han tycker att det blir för svårt att uttrycka sig på svenska uppmuntras han att skriva på arabiska. Trots det lilla formatet går det att känna med Tarek och vi önskar honom allt gott! Vi har även köpt in boken på arabiska, tigrinska, dari och somaliska.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen