Stormen

Författare:

Stormen är en fristående fortsättning på Rymlingen. Den föräldralösa Gunnar har fått följa med sin vän munken Broder Andreas ut i världen. Ute till havs råkar de ut för en storm och Gunnar spolas överbord. Han vaknar på land med en okänd flicka bredvid sig. Flickan heter Nilla och tillsammans med sin mamma, som är bra på att hjälpa sjuka människor, reser hon runt i landet. Gunnar stannar hos dem och tillsammans med Nilla börjar han leta efter en gömd skatt som han tidigare hört talas om. Plötsligt en dag tycker han sig höra Broder Andreas röst…

Rymlingen

Författare:

Rymlingen är en historisk berättelse som utspelar sig på medeltiden. Pojken Gunnar har förlorat både föräldrar och syskon i pesten och har fått flytta in hos en rik familj. Han blir dock utnyttjad som träl och arbetar hårt från morgon till kväll, men behandlas många gånger sämre än gårdens djur. Han får dagligen stå ut med hårda ord och slag och allra elakast är Ola, sonen i familjen. En dag får Gunnar nog och angriper Ola med en grov gren och sedan finns bara ett alternativ: Han måste rymma!
Redan efter en dag träffar han munken Andreas som tar med honom till klostret. Där får Gunnar en tillfällig trygg plats att bo och vila upp sig på. Men lyckan blir inte så långvarig, för snart dyker Olas familj upp och vill ha tag på Gunnar. Dessutom visar det sig att Andreas ska lämna klostret och ge sig ut i världen. Som tur är får Gunnar bli hans följeslagare!

Vi har även den fristående fortsättningen Stormen.

Milos flykt

Författare:

9789186651756Åsa Storck har skrivit den här starka boken om pojken Milo. Milos familj är flyktingar i Sverige som ska utvisas till sitt hemland och därför måste hålla sig gömda. Familjen måste hela tiden flytta till nya adresser så att inte myndigheterna får reda på var de är. Milo och hans syster får inte gå ut och leka för då kan någon börja undra vilka de är och kanske rapportera till polisen. Men Milo känner sig ensam och längtar efter att träffa andra barn, längtar efter att få kompisar. En dag smiter han ut och står utanför fotbollsplanen. Där träffar han Elias som frågar om han vill vara med och spela. Åsa Storck lyckas med ett enkelt språk förmedla Milos känslor och längtan. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne, och innehållet lämpar sig nog bäst från årskurs 4.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen