Ögat: 13 korta skräckhistorier

Författare:

I denna mycket lättlästa bok får vi ta del av 13 korta historier på temat skräck. Tänk att det kan bli så läskigt med så få ord! Texterna av Emma Frey-Skøtt och bilderna av Elin Jonsson kan ge vem som helst rysningar.

De korta novellerna på 5-10 rader lämnar många tankar och funderingar öppna som det går att spinna vidare på. Det korta formatet snarast förstärker det otäcka och gör så att historierna fortsätter i läsarens fantasi. Målgruppen är unga vuxna och funkar för den som behöver lättläst från åk 7 och uppåt (men kanske inte om man är lättskrämd).

Här finns ett lektionsförslag för gymnasiet – textanalys och skrivuppgift.

Lucialinnet

Författare:

I år är det Siris klass som ska ha hand om lussefirandet. Självklart väljs klassens mest populära person, Dora, till Lucia. Hon är söt men kan egentligen inte sjunga, och så är hon så elak, framför allt mot Ebba. När mobbningen av Ebba blir allt värre inser Signe att hon måste göra något, innan det är för sent.

En lättläst bok om att våga vara den som säger ifrån när någon annan blir utsatt. Den passar fint för årskurs 5 och 6.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Sveket

Författare:

”När det blir din tur så säger du att en vän inte ska svika. Sedan vänder du dig om och ser på mig. Men jag vågar inte se på dig.”
Du var min bästa kompis. Men när du var sjuk några dagar ville plötsligt Elin vara min bästa kompis, och när du kom tillbaka till skolan så svek jag dig. Jag valde Elin istället. Men sedan är det min tur att bli sjuk. Blir du och Elin kompisar då? Och vem väljer du när jag kommer tillbaka?
En lättläst bok om att bli vald och bortvald och om hur snabbt kompisrelationer kan förändras.