Älskar – hatar
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

C3-A4lskar-hatarKan den man älskar och har känt hela sitt liv göra något otänkbart, något fruktansvärt?
Och om man vet om det – vad gör man då?
Om man brinner av vrede och kommer för hämnd och blir handlöst förälskad i någon på fiendesidan – vad gör man då?
Boken Älskar- hatar av Jenny Downham är en stark bok om starka känslor, om rätt och fel som inte alltid är så lätt att skilja på. Om lojalitet och kärlek som kan vara en omöjlig ekvation.
Vad händer i en familj när någon blivit utsatt för en våldtäkt? Vad händer i en familj när någon anklagas för att ha våldtagit?
Boken om Mikey och Ellie är en djupt berörande och realistisk berättelse om detta. En angelägen bok som redan engagerat många läsare.
Det finns en läsguide för samtal kring boken och den har även en egen blogg: http://alskarhatarbrombergs.wordpress.com/ där flera högstadieklasser i Stockholm skrivit.

Innan jag dör
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

downhaminnanjagdor1Ibland kommer det böcker som verkligen tar tag i en och som det är svårt att släppa även efter avslutad läsning. Ofta är det de sorgliga och mest gripande böckerna som man går och tänker på länge. En av de mest sorgliga men också på något otroligt sätt ändå livsbejakande böcker som vi köpt in är Innan jag dör av Jenny Downham. Den handlar om Tessa som har leukemi och vet att hon kommer att dö. Hon är sexton år. Under de sista månader hon har kvar att leva vill hon leva – och hon gör upp en lista på vad hon ska hinna med, göra förbjudna saker, prova droger, älska…
Tessas föräldrar hanterar situationen på helt olika sätt, vilket faktiskt är ett intressant samtalsämne om man läst boken: hur reagerar vi på sjukdom och svårigheter som drabbar människor vi känner eller älskar? Är alla reaktioner tillåtna? Svårt och sorgligt är det men en fantastisk bok. Alla personer runt Tessa är väl skildrade och det är lätt att sätta sig in i deras (och Tessas!) förtvivlan. Läs den!