Nattkorpen

Författare:

Vargavintern har slagit sitt grepp om Stockholm. Året är 1880, tullarna är igensnöade och det går inte att ta sig in eller ut ur staden. Mika är elva år, föräldralös och bor på Allmänna Barnhuset. Tillvaron är alltid hård, men kylan och hungern gör det just nu extra tufft. Mika är egentligen för gammal för att få bo kvar på barnhemmet, men hon tar hand om de yngre barnen och jobbar även extra på krogen Kapellet på Luntmakargatan. Mika är en riktig överlevare och har utvecklat en stark intuition och observationsförmåga. Så en natt kommer en vettskrämd ung man och lämnar en nyfödd flicka på barnhemmet. Mika tar emot barnet som har ett flätat läderband med röda blommor runt fotleden. Samtidigt sker ett bestialiskt mord i Stockholm, ett mord som bär seriemördaren Nattkorpens tydliga signum. Nattkorpen som blev fängslad och avrättad… Den ruggslitna polisen Valdemar Hoff undersöker fallet och när hans och Mikas vägar korsas upptäcker han Mikas känsla för detaljer. Tillsammans börjar de en egen brottsutredning.

Nattkorpen av Johan Rundberg är en mycket välskriven och spännande bladvändare. Det är en fin skildring av det historiska Stockholm, som känns autentisk. Stockholmskällan har tagit fram ett lektionsförslag med en stockholmskarta, att jobba med utifrån bokens miljöskildringar. Boken är den första delen i en planerad trilogi och innehåller en avslutad historia. Samtidigt planteras detaljer och frågor om Mikas bakgrund, vilket lämnar en längtan efter att läsa mer. Notera att boken bitvis kan upplevas som skrämmande. Vi tänker att den passar för åk. 5-6.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Stockholmskällan: https://stockholmskallan.stockholm.se/skola/lektioner/4-6-nattkorpens-stockholmskarta/

Knockad Romeo

Författare:

knockad romeoHär handlar det om så vitt skilda saker som rymdraketer och skådespeleri! Movits går i Västbergaskolan i sjätte klass och hans bästa vän heter Ruben. Båda gillar rymden, science fiction och kan absolut tänka sig att bli astronauter så småningom. När klassen får möjlighet att vara med i en teateruppsättning av pjäsen Romeo och Julia propsar Ruben plötsligt på att de ska anmäla intresse. Att vara skådespelare är nog väldigt coolt! Movits känner sig nödd att ställa upp – är man bästa vänner så gör man så. Synd bara att han lider svårt av scenskräck. Pjäsen är ett samarbete med en annan skola, Blommensbergsskolan, och de ska få möjlighet att framföra pjäsen på en riktig teater. Rollerna lottas i gruppen med elever som anmält sig, och ja, visst blir det Movits som ska spela Romeo. Som komplikation – eller extra krydda – i berättelsen finns Eris, tjejen som också hänger på Sci Fi-bokhandeln i Gamla stan och som har en syster som bygger en riktig rymdraket…Och som går på Blommensbergsskolan. Kul och fartfyllt om vänskap och en del annat.