Livsfarligt fiske

Författare:

Lärare har inte koll på allt. Det märker Tobbe då de börjar prata om krig under en lektion i skolan. Hans lärare Marie  säger  att det inte vara några svenskar som dog av bomber och sånt under andra världskriget och Tobbe blir tvärarg. För han vet ju att hans egen farfar, som han fått namnet efter, dog då en mina sprängde hans fiskebåt under kriget. Hans lärare blir lite generad, men föreslår sen att Tobbe ska ta som forskaruppgift att ta reda på mer om minsprängningar och vad som hände då hans farfar dog. Det vill Tobbe – och boken är hans berättelse om vad som hände den 16 april 1945 då fiskebåten Cassiopeja sprängdes utanför den svenska västkusten.

Boken Livsfarligt fiske av Katarina Kuick, är en lättläst och kortfattad (55 sidor) berättelse med nästan dokumentär ton och med fina grafiska illustrationer i svartvitt. Den passar bra från åk 5 och uppåt.
Under kriget var det 91 svenska fiskare som dog på grund av att deras båtar sprängdes av minor, bomber eller blev torpederade.

Den första gång jag såg dig

Författare:

Den-f-C3-B6rsta-g-C3-A5ng-jag-s-C3-A5g-digDen första gång jag såg dig spydde du i mina skor
Det är en genialisk inledning på en bok. En mycket kort, mycket liten men underbar bok av Katarina Kuick.
Boken har två röster som berättar en historia: en Han och en Hon.:
Han – är enligt henne Herr Präktig med dyra märkeskläder, en snobb.
Hon – är enligt honom en urjobbig rebell med blått och morotsfärgat hår. Och ändå – det finns något där, det finns en osannolik men omedelbar kontakt som växer till något mer. De berättar varannat kapitel om när de träffas första, andra, tredje gången – samma möte ur två perspektiv.
Den första gång jag såg dig är en charmig och varm bok som trots sitt lilla format berättar en historia som dröjer sig kvar, och man lägger ifrån sig boken med ett leende.