Veras krig

Författare:

1941 belägras staden Leningrad av den tyska armén. I staden bor Vera med sina föräldrar, storasyster Nina och katten Binka, och om allt hade varit som vanligt så hade hon börjat i klass 4 i skola nummer 97 till hösten. Men ingenting blir som vanligt. När beskedet om belägringen når Leningradborna börjar de som kan att hamstra mat och andra förnödenheter, och till en början tycker Vera att det är ganska spännande; Hon får hjälpa till att handla och göra andra vuxensaker och hon känner sig viktig och betydelsefull. Men när det börjar gå flyglarm var och varannan dag, pappa skickas ut i kriget och Nina blir krigsplacerad, då tycker Vera inte att det är så spännande längre. Hon spenderar dagarna med att stå i olika ransoneringsköer, och det börjar bli ont om mat.
Den mat de lagrade i början av belägringen tar slut alldeles för snabbt och vintern är lång och kall. I matköerna faller folk ihop döda av hunger och köld och över allt och alla ligger som en bedövande hinna – ingen varken orkar göra eller känna något annat än hunger.
Hungern gör att man äter allt: Bröd som smakar sågspån och soppa kokad på ett läderbälte. Ett efter ett försvinner husdjuren. För att värma sig eldar man allt som man kommer över som möbler, gravkors och andra ägodelar. En efter en eldar Vera och hennes mamma upp familjens böcker – men inte utan att ha läst dem först! Kriget blir Veras vardag och det känns som om det aldrig kommer att ta slut. Men så börjar det pratas om evakuering och Vera och hennes mamma ser en möjlighet att få lämna staden.

Detta är en fiktiv berättelse om en sann historia och den känns nästan kusligt aktuell. Det är en berättelse om hopplöshet, men också om att mitt i denna hopplöshet hitta små små glädjeämnen som en varm soppa, en extra brödskiva eller hjälpande hand. Med ett ganska rakt och enkelt språk skildras kriget ur Veras perspektiv. och förutom att vara en läsupplevelse i sig så kommer boken ge upphov till mycket att samtala om i klassrummet. Vi tycker att man kan läsa den från årskurs 5.

En lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

Livsfarligt fiske

Författare:

Lärare har inte koll på allt. Det märker Tobbe då de börjar prata om krig under en lektion i skolan. Hans lärare Marie  säger  att det inte vara några svenskar som dog av bomber och sånt under andra världskriget och Tobbe blir tvärarg. För han vet ju att hans egen farfar, som han fått namnet efter, dog då en mina sprängde hans fiskebåt under kriget. Hans lärare blir lite generad, men föreslår sen att Tobbe ska ta som forskaruppgift att ta reda på mer om minsprängningar och vad som hände då hans farfar dog. Det vill Tobbe – och boken är hans berättelse om vad som hände den 16 april 1945 då fiskebåten Cassiopeja sprängdes utanför den svenska västkusten.

Boken Livsfarligt fiske av Katarina Kuick, är en lättläst och kortfattad (55 sidor) berättelse med nästan dokumentär ton och med fina grafiska illustrationer i svartvitt. Den passar bra från åk 5 och uppåt.
Under kriget var det 91 svenska fiskare som dog på grund av att deras båtar sprängdes av minor, bomber eller blev torpederade.