Ett annat jag
Inläst som Daisy text och ljud

Författare: ,

Amanda har mist sina föräldrar i vad som verkade vara en bilolycka och hon bor hos sin moster Bim. När Amandas bästa kompis dör i en explosion börjar dock Amanda känna sig förföljd – tänk om det är hon som egentligen är måltavlan? Hon flyr tillsammans med Bim och sin kompis Rasmus med bil genom Europa för att komma undan dem som till varje pris inte vill att hon ska fortsätta leva. Vad man som läsare får veta är att de som vill döda Amanda vägrar att ge sig innan uppdraget är slutfört och att de har riktigt ondskefulla planer för fler än Amanda.
Ett annat jag – Projekt Gemini  av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck är en riktigt spännande bok där varje kapitel avslutas med en cliffhanger som gör att man bara måste fortsätta läsa. Vill man ha en bok som är spännande rakt igenom och som verkligen väcker läslusten så rekommenderar vi denna!

Det vita huset
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

det-vita-husetDet är sommarlov och nästan alla är bortresta. Därför blir det ett lite udda gäng som träffas nere vid vattnet. Inget badväder, men glassugen kan man ju vara ändå. Om man bara hade pengar! Detta är upptakten till den här spännande historien, ja faktiskt en riktig bladvändare. Yussef är vår berättare och de andra är några lite äldre ungdomar som där i början vill skoja med Yussef. De lurar honom att hämta Annas plånbok i det fina vita huset på kullen – alla vet vilket hus det är – alldeles självklart får vi en bild av att folk har det olika i vårt samhälle. Och Yussef vet inte att Anna inte alls bor där. Det ena ger det andra och snart är det otäckt och farligt och hur ska det nu gå!? Petter Lidbeck har verkligen lyckats, detta är en bok som griper tag i oss och håller oss med andan i halsen till sista sidan. Bra personbeskrivningar, inget onödigt, en mycket bra bok.

Jesus och jag
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Jesus och jagAdam är ljuset i Farrahs värld – en vuxen långhårig, skäggig skrotgubbe som fyller sin lilla affär med fynd från vindsröjningar och containrar.
”Mamma kallar honom Jesus, jag tror hon menar att han ser snäll och ledsen ut på samma gång.” säger hon. Till Adam kan Farrah gå när mobbningen i skolan blir för tung. Hans fantasi förvandlar gammalt skrot till användbara ting – t.ex. en lampsudd som man kan sudda bort hemska människor med. Som Svea och Nadine… att sudda bort dem vore ingen förlust. Så det gör hon. Men sen ångrar hon sig. Adam varnar henne för att det är väldigt svårt att återskapa den man suddat.
”Det var så olyckligt att jag råkade suga in en mygga i sudden samtidigt med en människa. När jag skulle återskapa honom med min rekonstruktor blandades kromosomerna och han kom tillbaka som en blandning av man och mygga… med vingar och stor äcklig sugsnabel”. Men självklart hjälper han henne att återställa flickorna – trots att de är elaka.
Berättelsen i Jesus och jag kastar sig hejdlöst mellan realism och fantasi, så som Petter Lidbeck är en mästare på, utan att man tappar taget. Både rolig och hemsk – precis som i den tidigare  boken Världens elakaste fröken.
En dag får Farrah nog och vräker ur sig all sin ilska, maktlöshet och ledsenhet – över just sin vän Adam. Sedan går hon och skäms och försöker undvika honom. Men de stöter förstås på varandra igen och Adam är inte arg, ännu en gång är han till hjälp – han lockar in Farrah i böckernas värld. När Adam berättar om sina egna sorger utvecklas vänskapen och Farrah inser att alla har sina sorger, vuxna liksom barn. Farrah får också känna av hur väldigt lätt det är att dras med och själv bli elak när en av mobbarna på skolan plötsligt vill bli hennes vän. När hon hittar tillbaka till sig själv har Farrah fått både mer självinsikt och lite mer styrka. Så när mobbingen börjar igen står hon inte längre svarslös.
Jesus och jag är en fin berättelse om utsatthet och insikter, om att växa och stå upp för den man är. Passar bra från år fyra, har korta kapitel, stor och luftig text och är en bok som väcker många tankar.

Den magiska kepsen
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Mostafa är inte klassens smartaste kille, även om hans pappa gärna tror det. När han får noll rätt på matteprovet blir det för jobbigt. Han ritar dit en etta framför nollan innan pappa ska skriva på.
Tio rätt av tolv möjliga – pappa blir glad och stolt. Och Mostafa skäms.
Nästa dag bestämmer han sig för att berätta sanningen och be om ursäkt – men istället får han en keps i present av pappa, en keps som visar sig ha väldigt speciella egenskaper.Boken Den magiska kepsen av Petter Lidbeck är en rolig bok om sånt som inte är så enkelt – om sanning och lögn, om självbild och självkänsla.
En berättelse som både lockar till skratt, eftertanke och samtal.

Den döda hunden
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Den-2Bd-25C3-25B6da-2BhundenPella och tvillingarna Siri och Tyra är huvudpersonerna i Petter Lidbecks deckarserie Tre tjejer. de är sinsemellan rätt olika varandra, men är riktigt bra kompisar. Givetvis råkar de på mysterier titt som tätt! I den här boken hittar de en död hund på stranden och de skyndar sig hem för att ringa polisen. Men när de återvänder till stranden är hunden borta. Vad är det som har hänt egentligen? Det blir alltmer mystiskt och riktigt spännande när tjejerna ger sig på att lösa gåtan. Av böckerna i samma serie finns också Den femte mannen på Cirkulationsbiblioteket.

Flickan och presidenten
Inläst som Ljudbok

Författare:

Flickan-och-presidentenPetter Lidbeck har återigen skrivit en rolig, lite smått skruvad bok med seriös underton.
Ett rymdskepp har kommit till jorden. Det svävar ovanför fattigkvarteren och trots att presidenten kräver att rymdisarna pratar med honom väljer de istället att samtala med en liten fattig flicka.
Presidenten bli mycket irriterad och försöker gripa flickan efter att rymdisen givit sig av. Men det går inte. Rymdisen har gjort flickan otvingbar. Men inte bara det, ingen människa kan längre göra någon annan illa och alla är lika värda. Det förändrar allt.
Boken har ett vackert budskap och är rikt illustrerad med färgglada bilder av Lisen Ådbåge, med stor och luftig text.