Fula tjejer

Författare: , ,

Fula tjejer är första delen i en triologi om livet på en högstadieskola i Gnesta. Huvudpersonerna är klasskompisarna Tilde, Eleni och Jasmine som inte alls brukar umgås. De har knappt pratat med varandra och är väldigt olika som personer. Men när någon startar det anonyma instagramkontot ”Fula tjejer” och lägger upp bilder på tjejer på skolan så rör det upp starka känslor. Hela skolan spekulerar över vem som ligger bakom kontot och alla tjejer är rädda för att bli nästa person som får en bild publicerad på sig. Ingen känner sig säker. Tilde, Eleni och Jasmine bestämmer sig för att gå ihop för att få stopp på detta. Jakten på den som ligger bakom kontot blir ett intensivt och spännande äventyr där huvudpersonernas personligheter kompletterar varandra för att till slut kunna läsa mysteriet.

Boken är ett samarbete mellan tre etablerade författare som sammantaget har en gedigen utgivning bakom sig – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Boken kombinerar humor, vänskap och feminism med tydliga drag av spänningsroman.

En lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Frallan och kärleken

Författare:

Frallan har fullt upp. Hon går i skolan och hinner inte vara hos sin mormor lika mycket som hon var förut. I skolan tycker Frallan att rasten är det bästa, får då får man göra vad man vill.
När Frallans bästa kompis Ester säger att Frallan kan få vara kär i henne blir Frallan fundersam; Hon vill ju hellre göra roliga saker som att tävla eller leka häst eller klättra än att vara kär. Och när Frallans mamma sedan säger att vara kär kan kännas lite som att vara sjuk, då bestämmer sig Frallan för att hon absolut inte vill vara kär! Men tänk om Ester är ledsen nu? Och tänk om Frallans älskade mormor får för sig att flytta till sin stora kärlek Klaus i Tyskland? Å vad det där med kärlek är svårt att förstå sig på, tänker Frallan.
Frallan och kärleken är Sara Ohlssons tredje bok om Frallan, men den kan läsas fristående utan problem. Det är en bok att känna igen sig i för alla som funderar lite extra på det där med kärlek. Men också för den som är barn eftersom Frallan är ett barn som man lätt kan känna igen sig i. Boken är berättad ur Frallans perspektiv och är en varm och rolig bok som vi tycker passar perfekt för årskurs 2 och för goda läsare i årskurs 1.
Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen