Balladen om en bruten näsa
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Bart är tretton år och har det inte så lätt här i livet. Men han står ut! och vi som följer hans strävanden står absolut ut – för det här är en riktig pärla till bok. En hel del elände, men också solidaritet, värme och humor.
Bart bor i en sliten lägenhet med sin mamma som tyvärr inte kan behålla ett jobb eller sluta med alkoholen. Men Bart älskar henne och med sin orubbliga optimism går det till sist ganska bra för Bart ändå. Bart kämpar på och går på boxning för det tycker mamma att en ung man ska göra men egentligen skulle han vilja sjunga opera om han bara vågade sjunga inför andra människor.
Underbar bok om att vara annorlunda och om att våga vara sig själv. Författaren är Arne Svingen från Norge och i hemlandet har den här boken vunnit flera priser. Vi tycker att man kan läsa den från år 5.

Ett öga rött
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Ett-C3-B6ga-r-C3-B6ttNästan en klassiker vid det här laget, eller hur!? I allafall har denna bok lästs av mängder av elever sedan den kom ut 2003. Lästs och älskats!
Jonas Hassen Khemiri har skrivit Halims berättelse om livet som ung invandrare i Stockholm. Halim vill känna sig stolt över den han är – och inte som hans pappa statsa alt på att bli så svensk som det bara går. Nej, Halim ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte! På ett alldeles eget språk med rak ordföljd och med en viss frenesi berätta Halims historia. Roligt och allvarligt om vartannat!

Tsotsi
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Han är småväxt och yngst, men den obestridlige ledaren. Han lever på att råna och mörda tillsammans med sitt gäng. Han är iskall och minns ingenting om sin barndom eller sitt riktiga namn. Nu kallas han Tsotsi.
Efter en konflikt med en av gängmedlemmarna ger sig Tsotsi ut på gatorna för att hantera de känslor som väckts. Han stöter på en flicka i en park och när han försöker råna henne lämnar hon skrämt över en kartong till honom och springer. Kartongen innehåller ett levande spädbarn – och plötsligt händer det något inom Tsotsi: ett minne vaknar, ett minne från hans barndom…

Tsotsi är en stark bok som griper tag direkt, man följer Tsotsis gradvisa förändring med andlöst intresse – trots att han inte är någon särskilt trevlig person från början.
Språket och beskrivningarna är rena och avskalade, men man känner hettan och rädslan, frågorna och den tunga tystnaden mellan orden. Miljön är en kåkstad i Sydafrika under aparheidlagarnas tid på femtiotalet – men egentligen är det en tidlös bok eftersom den i första hand handlar om en individs förvandling och utveckling.

Författaren Athol Fugard skrev boken tjugo år innan den kom ut i bokform första gången (1979). Ytterligare tjugo år senare filmades boken och vann pris för bästa utländska film på Oscarsgalan 2006. Tsotsi är en bok som kan läsas och diskuteras ur många olika synvinklar, både politiska, historiska, psykologiska och språkliga med klassen. Men man bör minst gå i åttan för att läsa den i grupp. Och filmen är ett bra komplement.

” …överallt på trottoarerna jäktar folk fram, kvinnor svällande av stolthet och småttingar, män magra av misär och maktmotstånd och ungdomar fulla av lockelse och lust.” Du hittar många intressanta språkliga drag att lyfta vid den gemensamma läsningen, till exempel målande miljö- och personbeskrivningar.