Den farliga resan

Författare:

Den farligaden farliga resan resan är Tove Janssons sista bok där mumintrollen finns med – och de kommer in först på slutet – som en tröstande varm och vänlig hamn för de rädda och flyende.

Huvudpersonen är Susanna, en liten flicka som är på argt humör för att allting är så tråkigt och vanligt – tills hon råkar få på sig andra glasögon än sina vanliga. Plötsligt är hela världen förändrad – den snälla sömniga katten blir ett odjur som skräms, skogen blir ett kärr och hela världen är full av kusligheter.

Men hon behöver inte vara ensam med farligheterna. Hon råkar på ett ytterst blandat sällskap som hon slår sig ihop med på sin resa. Alla figurer hon möter känner man igen från Tove Janssons andra böcker om muminvärlden. Bland andra, den irriterande och hurtiga hemulen och hunden Ynk von Jämmerlund från Trollvinter, Tofslan och Vifslan från Trollkarlens hatt och Tooticki och Mårran (som förekommer i flera böcker). Boken är skriven på vers som Tove Janssons andra bilderböcker och det finns mycket att upptäcka i bilderna och koppla till andra texter och andra bilder. Titta gärna också på den här fina webbutställningen om Tove Janssons liv och konstnärskap: http://www.tovejansson.fi/index.html

Vem ska trösta Knyttet?

Författare:

vem ska trösta knyttetVem ska trösta Knyttet är Tove Janssons långa, underbara, rimmade saga om det ensamma och ängsliga Knyttet som får nog och rymmer från sitt hus en morgon. Han ger sig ut på vandring och möter många av figurerna vi känner från Tove Janssons universum – hemuler, homsor, filifjonkor och Mårran. Men han vågar inte ta sig ur sin ensamhet och ta kontakt – han gömmer sig och drar sig undan…tills han hittar ett brev i en flaska. Ett brev från ett litet Skrutt som är ännu räddare än honom själv, som behöver räddas och tröstas.
Då växer Knyttet, någon behöver honom! Han tar sig ut ur sin rädsla och plötsligt syns han även för andra. Och när det verkligen gäller ger han sig till och med på Mårran – det hemskaste av allt!
Så slutar sagan lyckligt och titelfrågan får sitt svar: Knyttet och Skruttet tröstar varandra, samlar vackra snäckor och är aldrig ensamma mer.

Vem ska trösta Knyttet? är en verklig allåldersbok till både form och innehåll – Tove Janssons bilder/konstverk ger dramatik och kontraster långt ifrån det gulliga och barnbokssöta. Men boken är svår att läsa själv för nybörjarläsare eftersom texten är handskriven i skrivstil. De yngsta bör alltså få sagan uppläst för sig. Varför inte av Tove Jansson själv? Finska Yle radio har en inspelning som ligger helt öppen för vem som helst att lyssna på.
Vem ska trösta Knyttet – och alla övriga böcker av Tove Jansson – är en kultur- och litteraturskatt vi absolut ska unna alla våra barn.

Länk till en fin musiksatt filmversion av boken på Youtube.

Det osynliga barnet

Författare:

det-osynligaVissa berättelser och vissa författarskap är oförglömliga. Det osynliga barnet av Tove Jansson är en sådan berättelse. Flickan Mimi har blivit osynlig på grund av en hånfull och okänslig vuxen. Hon kommer till Muminfamiljen för att bli synlig igen – något som lyckas till sist…. och nästan för bra.
”…ni har förändrat ungen så hon är värre än Lilla My” säger Tooticki förbluffat.” Men huvudsaken är ju att hon syns.”
I boken finns flera av Tove Janssons korta, underbara och viktiga berättelser samlade. Alla handlar de om personer som skymtar förbi i berättelserna om Mumindalen: Filifjonkan som trodde på katastrofer, Snusmumriken, Hatifnattarna…här får de spela huvudrollen med sin egen historia.
Hennes berättelser är, liksom Astrid Lindgrens, allmänmänskliga och allmänviktiga. Mumindalen är en spegelbild av oss själva fast i sagans form. En spegelbild som visar både det futtiga och det fantastiska  på ett ömsint och respektfullt sätt. Därför kan berättelserna läsas av alla åldrar med behållning och leda till många viktiga samtal.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Farlig midsommar

Författare:

Det är en ovanlig sommar, Snusmumriken har inte kommit tillbaka och luften är het och sotig på grund av ett eldsprutande berg. Så plötsligt händer det: Mumindalen drabbas av en flodvåg och deras hus dränks i vatten. Tillsammans med ett par gäster, och det röda salongsmöblemanget som de lyckats rädda, sitter de lugnt på taket och väntar på att ett nytt hem ska flyta förbi.Då kommer ett mycket stort och underligt hus flytande – ett med bara tre väggar, röda sammetsdraperier och ett tak som försvinner i skuggorna… Men det är stort – och varför måste hus absolut se ut som man är van – tänker Muminmamman. Så de flyttar över sitt bohag och sig själva till det underliga huset och seglar iväg på vågorna. Men det är inget vanligt hus, det är en teater, och inte är den helt tom på folk heller…

Ingen kan som Tove Jansson skapa en stämning av lättsam skräck och undran, uttrycka känslor hos den som är mycket liten och mycket rädd likaväl som den orubbligt trygga och oerhört tillåtande livshållning som Muminfamiljen står för.
Farlig midsommar är, som alla Muminböcker, en bok för alla åldrar: en fascinerande saga, en poetisk berättelse, en äventyrsbok. Kan läsas i klass från årskurs fem och även med behållning användas som högläsningsbok. Den kan ge upphov till många samtal om mod och rädsla, auktoriteter och regler och givetvis vänskap och acceptans.