I orkanens spår
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

i-orkanens-spar_150-5B1-5DJose sätter sig käpprakt upp i sängen och stirrar skräckslaget ut genom fönstret. Det vrålar och tjuter utanför och hela huset skakar och kränger. Så blir det tyst. Alldeles tyst.
När han smyger ut för att se vad som hänt är hela hans hemstad La Rupa borta. Deras hus är det enda i staden som finns kvar efter ett jordskred. Jose ger sig ut för att hjälpa grannar och vänner som drabbats av orkanens förödelse.
Det behövs mat, vatten, läkarvård och skydd… en omöjlig och otänkbar uppgift för en trettonåring bara för några dagar sedan – men i orkanens spår måste man göra det omöjliga. Samtidigt som Jose försöker hitta hjälp, oroar han sig för pappa och syskonen som försvunnit  under en resa just då orkanens slog till. Lever de? Eller har de också dukat under?
I orkanens spår, av författaren Terry Trueman, bygger på verkliga händelser då orkanen Mitch svepte fram genom Honduras. Den har några år på nacken (2003) men det är en berättelse som är viktig. Naturkatastrofer möter vi ständigt i nyhetsflödet, här får vi komma in bakom rubrikerna och höra om konsekvenserna.
Det här är en bok om både yttre utmaningar och om att växa inuti, för läsare från åk 5 och uppåt. Välskriven och innehållsrik på bara 110 sidor.

Provläs: I orkanens spår

Fredens trummor
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Fredens-2Btrummor-2B001Lite sagobetonad är den här berättelsen, eller mer kanske som baserad på en legend. Den internationellt erkände författaren och illustratören Meshak Asare från Ghana har både skrivit och illustrerat. Två byar ligger helt nära varandra, på varsin sida om en flod. Människorna i den ena byn hatar och föraktar dem som bor i den andra – och vice versa. De har varit fiender sedan urminnes tider. När två pojkar, en från vardera byn, möts och blir vänner måste de träffas i hemlighet. De vat att de vuxna gärna tar till vapen mot varandra men de trotsar faran. Så dyker en eremit, en klok gammal man upp och det visar sig att han har en plan, han vill att pojkarna ska spela en roll för att få fred mellan byarna. Hur? Jo, med de fantastiska trummorna!